måndag 14 januari 2008

Horror Express (1972)




Christopher Lee och Peter Cushing i en skräckis om en alien som byter kroppar genom att stirra på dem, kan det bli bättre? Egentligen inte.

Christopher Lee spelar en forskare som hittar en mysko fossil infrusen i ett isblock i Kina. Hans teori är att den är den felande länken och tar med den ombord på den Transsibiriska expressen. Man hinner inte säga Gummimonster innan den tagit sig ut och börjat döda människor. Det roliga med den här elakingen är att den absorberar en persons kunskap genom ögonen, samtidigt som den kokar hjärnan och tömmer den på allt så att den blir slät som en barnrumpa. Peter Cushing spelar en rivaliserande forskare som är bra nyfiken på vad Lee har i sin låda och Telly Savalas dyker upp i en roll som överspelande kosack.

Det finns inte en död sekund i den här filmen om jag får säga det själv. Manuset är bra, även om det har vissa saker som inte känns riktigt 100% (som t ex hela historien med vad de ser i fossilens öga...) men man störs aldrig av det då händelserna drivs på konstant, utan pardon. Det händer hela tiden något spännande. Eugenio Martins regi är klockren, man kan inte säga något annat. Christopher Lee och Peter Cushing tillsammans är underbara att titta på, speciellt med tanke på att Cushings fru dog precis innan inspelningen. Tydligen så tänkte Cushing hoppa av, men Lee lyckades övertala honom att stanna kvar genom att dra fram en massa härliga anekdoter från de filmer de spelat in tillsammans. Tur var väl det. Den här filmen känns lite förbisedd, och förtjänar bättre. Någon dag kanske vi får en sjysst dvdutgåva.

Å andra sidan så har filmen faktiskt 6.3 i medelbetyg på imdb, en site där folk gärna sätter en nolla på allt som de inte tyckte var lika bra som Titanic. Hur som helst, se den.

Inga kommentarer: