torsdag 19 februari 2009

Antibody (2002)


Kommer ni ihåg den sköna scifirullen Fantastic Voyage där bla Donald Pleasance och Raquel Welch förminskades tillsammans med en ubåt för att sedan bli instoppade i kroppen på en vetenskapsman med en blodpropp som behövde lasras bort? Det gör jag, och även United Film Organization - en av världens största producenter av lågbudget scifi och skräck som hamnar direkt på dvd eller Scifichannel. Filmerna spelas in i Bulgarien där det är betydligt billigare att producera, vilket innebär att man får massor med bulgariska skådespelare som ska föreställa amerikaner, eller den här gången tyskar. Jag är inte direkt någon stor fan av deras utbud, men det har alltid ett visst underhållningsvärde och Antibody är faktiskt en av de bättre jag sett, vad det nu må betyda.

I filmens början så spelar Lance Henriksen en FBIagent som specialiserar sig på att desarmera bomber. Han misslyckas katastrofalt med att desarmera en bomb som spränger det ryska konsulatet i småbitar med hjälp av en implanterad detonator i en terrorist och får givetvis sparken. Ett år senare chefar han över ett vaktbolag i München och livet leker än en gång, ända tills terrorister blandar sig in i leken och börjar skjuta omkring sig hejvilt på en bankett. Terroristledaren har planterat atombomber över halva Europa och detonatorn finns inne i hans kropp. Om han dör så följer x antal miljoenr människor med honom i graven. Henriksens team lyckas dock neutralisera honom men inte innan han blivit skjuten av en döende terrorist. Nu måste man för att desarmera bomberna förminska Henriksen och ett team med en ubåt, skicka in dem i terroristledarens kropp och leta rätt på detonatorn innan tiden tar slut för Europa.

Jotack, storyn känner vi igen och det är väldigt förutsägbart från början till slut. Skådespelarna består alltså mestadels av bulgarer vars engelska accent varierar kraftigt, speciellt då terroristledaren och tjejen som spelar Henriksens dotter. som tur är så funkar de andra skådespelarna relativt bra, där vi bland annat ser den pålitlige Velizar Binev som varit med i ungefär varenda UFO och NU Image (ytterligare ett "pålitligt" filmbolag som lever på lågbudgetvarianter av störrefilmer) film som spelats in, bland annat min favorit Hammerhead. Det som räddar filmen helt är faktiskt Lance Henriksen som gör sitt bästa med det material han har och hans sköna skepsism till allt han ser är faktiskt riktigt underhållande. Specialeffekterna är helt renderade i CGI och fungerar faktiskt riktigt bra då den inte har någon form av integration med skådespelarna. Vad gäller regi så kan jag inte såga utan Antibody puttrar på i lagom takt med alldeles lagom mycket underhållning. Lågbudget och väldigt klyschigt, där det största felet är just budgeten och den uppenbara Bulgarismen, men ändå så hade jag faktiskt aldrig tråkigt. Småmysigt alltså och om du vet vad du ger dig in på så finns det betydligt sämre filmer därute. Gillar du Lance Henriksen så kan jag definitivt rekommendera den.

1 kommentar:

Fred Anderson sa...

Velizar Binev har varit med i chockerande mycket filmer. Han måste vara en av de mest hårt arbetande skådisarna just nu. Han är en bra skådis med ett filmiskt utseende, så han förtjänar alla jobb givetvis :)