torsdag 23 juli 2009

The Men who fell (2007)




Riktigt bra kombinationer av Science Fiction och skräck är svåra att finna. Det verkar vara väldigt svårt att få till en bra blandning av de båda där de flesta burkar ta i så de skiter på sig, ofta mest på grund av att filmskaparna inte är så väldigt intresserade av en eller båda genrerna. Alien är ju mästerverket i genren, men vi har även filmer som Event Horizon och klassikern Planet of the vampires. The Men who fell är ytterligare ett försök att kombinera de två genrerna och är faktiskt ett mycket bra sådant, även om det tyvärr inte riktigt håller helt ut.

Filmen utspelar sig någonstans i framtiden, på en planet som jag antar skulle kunna vara Jorden, eller rättare sagt resterna av Jorden. Vår kära planet är nu en stor öken som endast befolkas av nomader som lever på plundring. Våra två gnälliga hjältar är straffångar på ett fängelse som svävar omkring Jorden och när filmen börjar så kraschar de med sin farkost någonstans i öknen. Deras uppdrag är lite otydligt, att hitta en speciell plats någonstans och hämta ett objekt. Exakt vad det är de ska hämta vet man inte, men de är inte de första som letat efter det. Färden tar dem ner i ett gigantiskt underjordiskt komplex som inte sett liv på många år, men det står inte på förrän de börjar se och höra konstiga saker. Är de ensamma eller beror allt på en påstådd gas som ger hallucinationer? Vad hände med de tidigare sökarna?

The Men who fell kan enklast beskrivas som en blanding av Stalker och Event Horizon, eller varför inte spelet S.T.A.L.K.E.R: Shadow of chernobyl, om man plockar bort alla soldater som springer omkring överallt. Större delen av filmen ägnas åt just färden ner i komplexet med långa scener helt utan dialog och jag skulle kunna tänka mig att det är här många tittare kommer att tröttna. Själv så älskar jag Stalker och har inga problem med långsamma filmer så länge de skapar en tät stämning med trovärdiga miljöer och ett intressant scenario där man får låta sin egen hjärna jobba lite. Scenografin är oerhört läcker där vi följer karaktärerna genom gigantiska fabriksliknande salar med enorma dörrar och valv och även om det bitvis är ganska uppenbart att det är fråga om bluescreen (filmen spelade in för en budget på ca 200 000 svenska kronor) så är det fortfarande väldigt snyggt. Man har varit väldigt noga med att allt ska se bra och realistiskt ut och jag tänker automatiskt på franska science fiction serier och den sköna mangan Blame!(Utropstecknet ingår i titeln). Skådespeleriet är väl kanske en av filmens svagare sidor, dock utan att vara dåligt och man gör ett godkänt jobb med de karaktärer som manuset skapat. Men, nu kommer vi till filmens stora svaghet. Själva färden ner i underjorden och allt stövlande genom mörka tunnlar är oerhört spännande där små små delar av ett pussel sakta presenteras på ett bra sätt som gör att man helt enkelt blir väldigt nyfiken på vad som komma skall. Tyvärr så är det där filmen faller. Utan att spoila alltför mycket så möter/hittar man några nya karaktärer och själva idéen är relativt intressant, men utförandet tyvärr inte så roligt och egentligen ganska förutsägbart vilket inte var något man hade väntat sig. Oxymoron? En av karaktärerna, själva nyckeln till det hela, har en röst som förvrängs så mycket att man inte hör ett enda ord av vad denne säger. Det kanske skall vara så, men jag tvivlar på det och det känns som att man skulle ha behövt undertexter. De sista 20 minuterna är alltså filmens svagaste del men detta sänker dock inte betyget alltför mycket och i slutändan så är The Men who fell en spännande och intressant liten lågbudgetfilm vars intentioner klart överskådar de svagheter som filmen har. Tyvärr så verkar det vara ganska svårt att få tag i filmen för närvarande då den endast finns på dvd i Ryssland och Japan, men så fort den kommer på en lite lättare tillgänglig utgåva så kommer jag att stå först i kön för att få köpa den.

Trailern här. Jag skulle dock rekommendera att skippa att se den, då den ger intrycket att detta ska vara en fartfylld film, vilket det verkligen inte är.

Inga kommentarer: