onsdag 25 juni 2008

Wind Chill (2007)



Hur hanterar man en film som vill så gärna, som har en god tanke och har väldigt kompetent crew men ändå inte riktigt klickar. Wind chill är ett tydligt exempel på en film som borde fungera bättre än vad den gör. Den har ett bra koncept, snyggt foto, bra skådespeleri och stämningsfull regi men det blir ändå inte mer än godkänt. Jag är inte riktigt säker på vad det är som egentligen klickar, men hoppas att jag får fram det recensionen.

Wind chill handlar om två namnlösa personer, en ung man och en ung kvinna som ska dela en bil hem från universitetet över julhelgen. Den unge mannen verkar dock ha planerat det hela, vilket gör kvinnan nervös. Det hinner dock bli ännu värre när han väljer att ta en genväg via en mindre skogsväg och kör av vägen då en mötande bil gör chickenrace. Det är kväll, kallt och bilen fungerar inte och det verkar som om de måste tillbringa natten i bilen, vilket kvinnan inte ser fram emot då hon inte litar på mannen överhuvudtaget. Det blir dock ännu värre när de börjar se skepnader som som går omkring i skogen...

Detta är alltså en, enligt regissören, Haunted Car movie. Huvudpersonerna tillbringar hela filmen i eller strax utanför bilen och de lyckas faktiskt ganska bra med själva konceptet. Man får en bra känsla för deras utsatthet mot kylan och de mörka krafter som av någon anledning är fixerade i området omkring. Men när man börjar få en aning om vad det är som pågår så brister det. Inget av det som händer är tillräckligt skrämmande för att man ska få den där sköna pirrande känslan i magen. Det puttrar på och är småspännande, men när man sett samma mörka skepnad flera gånger så börjar filmen kännas lång. Det blir aldrig tråkigt men jag satt hela filmen och tänkte på att det borde ha varit bättre. Det finns några scener som är lite småläskiga, men tyvärr lika många som inte är det. Den egentliga ondskan (Jag går inte in på några detaljer) är välspelad, men egentligen rätt tråkig. Mot slutet kommer det igång lite och det hela slutar relativt bra med någon liten twist så jag antar att felet helt enkelt är att de inte vågade ta i tillräckligt mycket, vilket är väldigt synd då foto och regi är mer än godkänt och skådespelarna gör väldigt bra ifrån sig. En helt ok rulle alltså, men det är lite tråkigt att det inte är mer än så.

Inga kommentarer: