tisdag 22 juli 2008

The Rage (2007)


Robert Kurtzman vet hur man skapar gore. Som en del av legendariska KNB efx så har han levererat makeupeffekter till hundratals filmer som t ex Predator, Evil dead 2, The faculty och Scream. 1997 gav han oss Wishmaster, en film om en ande, spelad av Andrew Divoff, som leverar minst sagt udda önskningar och nu är han tillbaka med Divoff i en gammaldags gorerulle av minst sagt varierande kvalitet.

Divoff spelar en galen vetenskapsman som har tagit fram ett Rage virus för att hämnas på mänskligheten då han påstår sig blivit lurad på ett botemedel för cancer. Innan något botemedel är framtagit så lyckas ett av hans offer rymma och smitta ner gamar som äter på hans döda kropp. Nu får vi följa några ungdomar på väg hem från en rockkonsert som blir anfallna av en hel skock med galna gamar som vill äta deras kött, och gärna föra smittan vidare.

I grund och botten så är detta en riktigt trevlig film som existerar för en enda orsak - att visa välgjort gore. De vanliga konventionella makeupeffekterna är suveräna och gore finns det verkligen gott om. Problemet med filmen ligger dock i de riktigt usla datoranimeringarna som speciellt märks när det gäller gamarna. Det var många år sedan jag såg så pass dåliga effekter och de får vilken scifichannelproduktion att se ut som en Steven Spielbergfilm. Utöver detta så använder Kurtsman CG för att förstärka de vanliga makeupeffekterna och gör tyvärr inte ett speciellt bra jobb med detta då det är ovanligt tydligt vad som är latex och vad som är CG. Jag kan tåla lite halvtaskig CG men det här är tyvärr alldeles för dåligt. Vad som heller inte hjälper till är det mediokra skådespeleriet från ungefär alla utom Divoff som åtminstone verkar ha roligt. Kurtsmans regi är inte heller riktigt stabil, vilket jag antar beror på att filmen verkar ha en väldigt låg budget och då antagligen inte alltför lång inspelningstid.

Allt detta är väldigt synd då detta hade rätt skön potential att bli en mindre kultklassiker. Totalt värdelöst är det dock inte. Filmen har ett rätt bra flyt och gorescenerna levereras regelbundet så man blir aldrig uttråkad. Jag ser fram emot när Kurtzman får lite mer budget och lite bättre CG-artister. Då kan det bli något. Robert Kurtzmans The Rage är en helt ok gorerulle, men tyvärr inte mer.

3 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Njuta släpper den i höst eller vinter tror jag, så jag tror jag ska stödköpa den - mest för Divoffs skull. Och vad fasen gjorde han i en statistroll i senaste Indiana Jones? Det var en märklig syn.

Jocke Andersson sa...

Tydligen så ville Spielberg och co att de som spelade ryska soldater även pratade ryska på riktigt, för det är väl ryss han spelar?

Fred Anderson sa...

Jo, men det är en statistroll... han snackar inte ens. Bara syns lite i bakgrunden :) Måste varit billigare och ta en "riktig" statist och ingen skådespelare. Jaja, han stack ut så mycket i mängden bara. Jag älskar Divoff förresten. Kan bara inte låta bli.