måndag 21 september 2009

Abominable (2006)


Världen behöver mer Bigfootfilmer. De skall dock helst innehålla omotiverat naket och stora mängder grafiskt våld, vilket raskt leder in oss på Abominable. Detta är antagligen den bästa filmen i filmhistorien som haft premiär på scifichannel, vilket inte behöver betyda mycket men det finns alltid ett undantag som bekräftar regeln.

Abominable är i grund och botten en remake av Alfred hitchcock Rear Window - med en Bigfoot. Matt McCoy spelar Preston Rogers, en man som hamnat i rullstol efter en bergsklättringsolycka där hans fru omkommit. Som en del av terapin så reser Preston tillbaka till sin stuga i skogen i närheten av där det hände tillsammans med en sur vårdare och samtidigt så anländer ett tjejgäng till stugan mittemot för att festa. Utöver detta så har vi Lance Henriksen och Jeffrey Combs i roller som Bigfootjägare i sådana där typiska cameos som kan spelas in på en dag, men de fungerar bra i storyn. Annars är det Preston Rogers det fokuseras på, som upptäcker ganska snabbt att det springer omkring en stor, hårig sak i skogen vars huvuddiet för tillfället verkar vara unga tjejer, gärna nyduschade. Problemet är bara att ingen tror på honom, speciellt när han mest verkar vara en snuskgubbe med en kikare...

Ok, jag erkänner - detta är en koncept som inte borde fungera. "Problemet" är bara att det faktiskt gör det. Ryan Schifrin är en väldigt stabil förstagångsregissör som använder sitt simpla koncept på ett mycket bra sätt ända fram till det riktigt coola slutet. Om ni känner igen efternamnet Schifrin så beror det på att Ryan är son till Lalo Schifrin, mannen bakom ett och annat fint soundtrack - där Mission impossible är det mest kända. Detta innebär att Ryan har ett kompetent soundtrack till förfogande vilket hjälper till i några riktigt sköna shocksekvenser. Som grädde på moset så får vi både omotiverat naket och några riktigt fina goresekvenser vilket bara är en bonus. En solid, blodig monsterfilm alltså som är alldeles för bra för att vara associerad med Scifichannel. Ryan Schifrin har förhoppningsvis en fin karriär framför sig inom skräckfilmen och jag ser fram emot hans nästa eskapader.

1 kommentar:

Ninja Dixon sa...

En personlig favorit!

Jag håller den som den bästa Bigfoot-filmen som gjorts, inte för att jag sett så enormt många.

Och monstret påminner märkligt mycket om Jack Elam :)