lördag 12 september 2009

Cut Throats nine (1972)


Jag ser filmmakarna sätta sig och planera inför inspelningen. De vill göra en western, så mycket är klart, men manusförfattaren är bitter. Han har antagligen precis skilt sig eller blivit dumpad av sin flickvän och han är arg. De bestämmer sig för att göra filmen helt utan hjältar. Alla som dör ska givetvis dö på så brutala sätt som möjligt och stämning skall rakt igenom vara obehaglig. Jag måste säga att det lyckades de verkligen med. Några soldater är på väg till ett fort med ett antal ihopkedjade fångar som är dömda till livstids straffarbete. På väg dit blir man överfallna av några hoodlums som är övertygade om att de ska ha guld med sig men man lyckas fly, eller rättare sagt, våran "hjälte", Sgt Brown, hans dotter och straffångarna är de enda som överlever hela händelsen. Nu måste man färdas till fots genom ett kargt snölandskap och när man upptäcker att kedjorna som binder ihop allesammans är gjorda av guld så börjar planerna på att fly. Här ute är ett människoliv inte värt mycket.

Jotack, det här är brutalt så det räcker och blir över. När Sgt Brown tvingas se sin dotter bli våldtagen ungefär halvvägs in i filmen så får man lite ont i magen samtidigt som man konstaterar att det inte direkt kom som en chock och undrar varför det tog så lång tid innan det hände. Alla huvudpersoner är svin, det är kallt och smutsigt och allt våld är grovt och detaljerat. Skådespeleriet är dock överlag bra, trots dubbning, och miljöerna passar verkligen till den här smutsiga historien. Regissören Joaquín Luis Romero Marchent gör ett bra jobb på en uppenbart låg budget (nästan hela filmen utspelar sig utomhus) och det är nästan så att man fryser lite själv när man ser på eländet. Musiken känns som om den tagits från någon samtida skräckfilm men passar ganska bra här med sina obehagliga körer och mörka toner. En riktigt blodig och brutal spansk western alltså där det bränns, skjuts och sprättas upp på snaskigast sätt möjliga. Inget som man kanske ser på med sin flickvän när man vill mysa lite men annars rått och härligt för en seg eftermiddag. Sen så är ju Emma Cohen med. Då går det ju inte att misslyckas.

3 kommentarer:

Tobias Thuresson sa...

Den här har jag varit nyfiken på länge, men finns det nån reko dvd på den?

Ninja Dixon sa...

Jag har alltid velat sett den här, men vill också ha den på en vettig dvd-utgåva.

Jocke Andersson sa...

Det finns en dvd, men den verkar vara en bootleg... och är ändå oop nu så. Själv så köpte jag den på Ebay, vilket visade sig vara en jävla piratkopia, en egenhändigt bränd jävla dvd... med omslag och etikett på dvdn faktiskt, men fortfarande en bootleg