onsdag 9 september 2009

Gamera tai daiakuju Giron (1969)


Gamerafilmerna var ett rivaliserande filmbolags variant av Godzilla och började relativt seriöst, innan man mot slutet av sextiotalet totalt degenererade till någon sorts bizarr variant av barnfilmer. Gamera tai daiakuju Giron aka Gamera vs Guillon har just de värsta egenskaperna som en usel barnfilm ska ha, som en äckligt lillgammal snorunge i huvudrollen som bara pratar strunt hela tiden och aldrig håller käften. Men trots detta så är det en mycket underhållande film, tack vare en handling som verkar vara författad av en bindgalen psykopat och Gameras glada humör när han som alltid först får lite spö och sedan reser sig upp som fågel fenix och sopar mattan med sina fiender.

Handlingen är som sagt aningen skruvad. Vi får alltså följa en äcklig liten japansk snorunge och hans amerikanska kompis (som är katastrofalt usel som skådespelare) när de blir kidnappade av en flygande tefat och tagna till en planet på andra sidan solsystemet. Där bor Barbella och Flobella, två alienkvinnor, som påstår sig vara snälla, men som egentligen bara vill äta barnens hjärnor. Förutom det så kontrollerar de monstret Guillon, en bulldog liknande sak med en stor kniv istället för näsa och som även kan skjuta ninjastjärnor ur sina näsborrar. Nu måste alltså Gamera rädda ungjävlarna innan de blir alienmat och även om vi alla önskar att det ska hända så vet vi att Gamera kommer att hinna rädda dem. Ibland får man helt enkelt inte som man vill. För att inte tala om den groteska Gamerasången som dyker upp ibland (som jag givetvis haft som ringsignal).

Skruvat är det men somm tur är så är monsterscenerna underhållande. Guillon skivar bland annat upp Space Gyaos (Space Gyaos, antagligen världens coolaste monsternamn) i små bitar och när Gamera äntligen anländer så får vi flera roliga fightscener. Visst, man får stå ut med en massa trams med småungarna, men den som väntar på något gott.. Inte någon av Gameras bästa kanske, men en fin monsterfilm för alla som gillar Kaiju. Alla andra bör hålla sig borta.

1 kommentar:

Ninja Dixon sa...

Då är det väl dags för dig att se Daigoro vs. Goliath då? :)