torsdag 27 december 2007

Shades of darkness del 1

I början på 80talet visades en tv-serie i England som baserades på gamla spökhistorier. Sammanlagt nio strax under timmen långa avsnitt visades och härom året dök sex avsnitt upp på dvd. Det här är dock inga spökhistorier vars främsta uppdrag är att skrämma - det är mer frågan om engelska draman som utspelar sig runt sekelskiftet vars historia figurerar kring ett spöke. Här kommer en kort genomgång av de tre avsnitt vi såg:

1. The Lady Maids bell
En kvinna blir anställd som hembiträde för en sjuklig kvinna på en stor herrgård ute på landsbygden. Konstiga saker börjar hända och det verkar som om skuggan av det förra hembiträdet vilar över huset.
Det här är en klassisk spökhistoria med mörka skepnader och klockor som ringer när de inte borde göra det, etc. Även om fokuset ligger på de levandes intriger så slinker det in en och annan kall kår. Det blir dock lite rörigt mot slutet och trådarna knyts inte riktigt ihop. Väl godkänt i alla fall.

2. Afterwards.
Ett amerikanskt par köper en herrgård i England och får reda på att huset har ett spöke. Det är dock inte förrän långt efteråt som man inser att det var ett spöke.
Välspelad och välgjord, men lite för lite skräck. Historien kretsar mer omkring de händelser som leder fram till knorren på slutet - som tyvärr är rätt uppenbar från början. Trevligt är det dock hela tiden och den korta speltiden gör att man aldrig har det tråkigt. Perfekt för en seg vintereftermiddag.

3. The Intercessor
En ung forskare hyr ett rum i ett avlägset lanthus, då han vill komma från från stadens alla ljud av stojande barn. Redan första natten hör han dock ett gråtande barn, vilket är lite kusligt då det inte finns något barn i familjen.
Ytterligare en klassisk spökhistoria med en hel del härliga rysningar, speciellt i scenen där huvudpersonen möter det gråtande barnet för första gången. Därefter så övergår historien i att han börjar nysta i de intriger som skapat denna situation. I överlag en mycket bra och lite sorgsen historia.

Hittills så har Shades of darkness visat sig vara mycket bra och jag återkommer när jag sett resten.

Inga kommentarer: