söndag 17 februari 2008

Catacombs (2007)


När jag läste handlingen på den här filmen så verkade det väldigt lovande. En ung amerikansk kvinna blir inbjuden till Paris av sin syster och beger sig ner i Paris katakomber för ett hemligt raveparty, men blir anfallen av en galning i en getmask som dödar hennes syster och jagar hennes genom katakomberna. Hon försöker desperat hitta en utgång, men det är inte så lätt. Hon möter även upp en fransman som av någon anledning hamnat där nere och då ingen av dem pratar varandras språk så blir det rätt svårt att lita på varandra. Är han psykopaten kanske?

Det låter ju så bra. Miljöerna är helt sagolika, även om filmen faktiskt inte är inspelad i Paris (förutom vissa scener i början) utan i Bulgarien. Problemet är bara allt omkring. Först och främst så finns det inga karaktärer att gilla. Huvudpersonen är neurotisk, dyster och rätt egoistisk i sina handlingar. Popstjärnan Pink spelar hennes syster men gör det inte speciellt bra och karaktärerna omkring är mest otrevliga. Man får faktiskt en liten känsla att filmmakarna inte gillar fransmän överhuvudtaget och det sipprar igenom på ett sätt som får en på lite dåligt humör och gör det svårt att vilja att någon av dem ska överleva. Det andra stora misstaget filmen gör är att vara tråkig. Första halvan är faktiskt riktigt seg men den kommer igen lite halvvägs när hjältinnan skakat av sig mördaren, hamnat helt åt helvete vilse och försöker hitta en väg ut. Det är här som katakomberna är i sitt esse då det var rätt trist att bara se ficklamporna som skakade runt i jaktscenerna. Tyvärr så är det nu som filmen gör ett stort misstag till - den kommer med en twist som är så förutsägbar och tråkig att jag blev rent ut sagt förbannad och började skrika svärdord i vardagsrummet. Då kommer helt plötsligt en twist till som faktiskt mer eller mindre räddar filmen!

Det här är inte någon speciellt bra film som jag tror ni förstår. Storyn i sig är rätt kul och det är rätt stämningsfullt fotat och jag tror att i helt andra händer så hade det kunnat bli intressant men filmmakarna var tvungna att stoppa in den där usla twisten...

4 kommentarer:

Andreas sa...

Premissen lät faktiskt riktigt lovande måste jag säga, synd att den sög!

Fred Anderson sa...

Jag har varit lite sugen på att se den, men är också rädd för att jag gillar inte att bli besviken på filmer med ett bra koncept.

Kanske ser jag den enbart för miljöerna då.

Inget blod? Gore?

Jocke Andersson sa...

Blod? Inte mycket alls faktiskt. Grejen är väl den att regissörerna gjorde ett ok jobb, men i egenskap av manusförfattare så sänkte de hela filmen vilket är så jäkla synd för jag blev väldigt intresserad av den första gången jag läste om den... den är inte värdelös men ha inga höga förväntningar...

Fred Anderson sa...

Catacombs - Fina miljöer och ett i grunden trevligt koncept, som urartar till världens största antiklimax som man försöker rädda med ännu till "twist" som inte förbättrar någonting. Fördomsfull mot europeer på ett sätt som tydligt visar distansen hos mästerverk som Hostel 1 & 2. Här är det bara kallt och utan hjärta.