onsdag 27 februari 2008

Dead men walking (2005)


Redan vid dvdmenyn på den här filmen så började jag ana oråd då den tonsatts med sån här härlig death metal-smörja. Säga vad man vill om själva musikgenren, men det passar inte med metal som soundtrack - och tycker man att det passar så har man ju skurit ner sin potentiella publik ännu mer än vad man gjort med att välja att göra en lågbudget, direkt till dvd zombiefilm. Nåväl, jag fortsätter med själva filmen.

Handlingen i Dead men walking är enkel att beskriva men helt klart det bästa med filmen. Polisen kommer till platsen för en massaker där en person skjutit ner sina rumskamrater innan han försökt ta livet av sig själv. Polisen griper honom och skickar honom till fängelset. På vägen dit blir han sjukare och sjukare och när han anländer börjar han kräkas blod. Givetvis så är det så att han är smittade av ett nervgift som dödar människor och återväcker dem som köttätande zombier, och smittan sprids ganska lätt vidare genom saliv och blod. Det står inte på förrän nästan alla fångar är smittade och vakterna och en kvinna från CDC (Center for Disease control) försöker ta sig ut. Själva storyn i sig är enkel och bra, men faller på utförandet.

Det som sänker filmen först och främst är fotot. Allt är filmat med närbilder och överdrivet skakig kamera och av någon anledning så har man lagt på ett grynigt filter som suger ut allt liv i färgerna. Det kanske är meningen att det ska vara så, men det ser ut som skit. Regin ger jag heller inte mycket för då de inte lyckas upphålla någon form av spänning eller hålla zombieskådespelarna från att flina under tagningarna. Skådespeleriet är dock bättre än förväntat då de flesta huvudrollsinnehavarna gör relativt bra ifrån sig, men det dras tyvärr ner av de mindre rollerna där det verkar vara väldigt svårt att hålla masken. Ytterligare en spik i kistan är makeupeffekterna. De är relativt bra när det gäller zombierna, men så fort det är frågan om något annat, skotthål eller liknande så ser allt riktigt fejk ut. Att de sedan inte använder sig av Squibs när de skjuter någon i huvudet utan blåser ut blodet genom ett rör på ryggen gör inte saken bättre när man i flera scener klart och tydligt ser att blodstrålen kommer någonstans från korsryggen..... Mer saker att klaga på är klippningen och kontinuiteten. I en scen så flyr hjältinnan från sjukan, fullt påklädd. I scenen efter så har hon bara ett linne på överkroppen och 10 sekunder scenare har hon ett hagelgevär i händerna. Filmen är full av sådana scener där karaktärer helt plötsligt har fått tag på vapen som de absolut inte borde ha och andra rena missar. Sen ska vi inte prata om ljudet... Det är uselt mixat, mullrigt och dovt... det är rätt svårt att höra dialogen i många scener. Sen så är alla zombieattacker fulla med sunkig hårdrocksmusik.....

Nu orkar jag faktiskt inte klanka ner på den här filmen längre. Manuset är hyfsat välskrivet och skådespeleriet godkänt, synd bara på allt annat. Dvdn kostade bara runt 30 spänn så för det priset var det väl ok och den är fortfarande betydligt mer professionell än allt som Andreas Schnaaz har gjort och allt som spelades in med videokamera på 80talet. Om du har ett behov att se alla zombiefilmer som existerar så finns det betydligt sämre alternativ än den här.

Här är en blog som handlar om inspelningen av filmen. Jag hittade den precis nu och har inte läst den själv, men den har en hel del rätt blodiga bilder som ser betydligt bättre ut på bild än i filmen

Inga kommentarer: