torsdag 31 juli 2008

The dracula saga (1972)


En spansk 70talsskräckis av Leon Klimowsky, med Helga Line och Maria Kosti - utan Paul Naschy?! Hur ska detta sluta?

Leon Klimowsky regisserade ett stort antal av Paul Naschys skräckisar från det härliga 70talet och även om han inte var någon stor regissör så var han åtminstone kompetent och skapade ett flertal riktigt roliga och underhållande filmer, som t ex The People who own the dark och Werewolf shadow. The Dracula saga, utan Paul Naschy, är en hyfsat underhållande liten rulle, men har tyvärr inte det där lilla extra. Filmens handling är någon sorts variant på Draculamyten som degenererat av inavel och väntar nu på nytt blod, i form av Draculas gravida dotterdotter. Hon färdas tillsammans med sin man till slottet men finner att barndomens lyckliga salar förvandlats till något mer obehagligt (uppenbarligen så är hon inte alltför smart som inte har en aning om att hon är uppväxt med vampyrer...). De möts av Dracula, hans nya fru och hjältinnans kvinnliga kusiner, alla väldigt bleka. Samtidigt som hennes graviditet fortskrider så blir hennes make förförd av Draculas fru och vampyriserad och utanför slottet töms folk kontinuerligt på blod. Som det ska vara alltså.

Problemen med The Dracula saga är många. Klimowsky är en regissör som ibland kan få till det, och enstaka scener är riktigt inspirerade, men större delen av filmen är det inte. Till exempel så förekommer det flera scener där vampyrerna springer omkring i dagsljus och jag började fundera på om man helt enkelt glömt att lägga på nattfiltret. Storyn är intressant, men det är svårt att hitta något fokus då den hoppar mellan flera historietrådar utan att egentligen föra ihop dem och göra något vettigt med dem. Någon skräck är det heller inte frågan om och det är endast filmens sista 10 minuter när hjältinnan, spritt språngande galen efter att hennes vampyrbarn tömmer henne på blod inifrån, går bärsärkagång med en yxa som är intressanta.

Filmens svagheter kompenseras dock av helt ok skådespel och nakenscener med både Helga Line och speciellt Maria Kosti, vilket ger ett extra plus i min bok. Filmen flyter på i en ok takt och blir aldrig direkt tråkig men tyvärr inte mer än måttligt underhållande. I slutändan så är The Dracula saga en helt ok explotiationsrulle, men ha inga höga förväntningar. Filmen hade nog faktiskt mått bra av en dos Naschy.

Inga kommentarer: