söndag 13 juli 2008

Underworld: Evolution (2006)



Det hände inte ofta men ibland dyker det upp ett litet guldkorn i form av en uppföljare som är bättre än originalet. Underworld var en trevlig liten serietidningsrulle om kriget mellan vampyrer och varulvar vars höjdpunkter var Kate Beckingsale i svart, tight latexdräkt och en riktigt kul story. Underworld: Evolution fortsätter storyn där den slutade i ettan, men tar allt ett steg längre med ännu mer stiliserat foto och rejäla mängder blod och splatter, något som ettan var rätt blodfattig (fniss)med. Ett ytterligare stort plus är Tony Currans förste vampyr, Marcus Corvinus, en fladdermusliknande varelse med gigantiska vingar som är en fröjd att se på. Den här gången får vi reda på ytterligare lite hemligheter i kriget mellan huggtänder och hårbollar. Det visar sig att William Corvinus, den förste varulven, fortfarande är i liv och Marcus Corvinus, den förste vampyren som även är bror till denne vill veta var han finns. Den enda som har en aning om var detta kan vara är Selene, våran latexförpackade vampyrbabe. Tillsammans med Michael, hennes älskare som även råkar vara en vampyr/varulvshybrid så måste de hålla Marcus ifrån att ta reda på var den stora vita och elaka fluffen är instängd. Dags att få reda på lite fler hemligheter omkring Selenes bakgrund!

Det här är så rackarns trevligt att man sitter med en litet flin hela filmen. Storyn är likadan som ettan, tuggummifluff, men allt är så stiliserat och coolt iscensatt att det aldrig blir en tråkig sekund och då det är en uppföljare så slipper man en massa exposition som segar ner. När filmmakarna sedan väljer att ösa på med massor av blod och våld så blir det bara ännu bättre. Len Wisemans regi är lite nertonad jämfört med ettan = inte alls lika mycket matrixripoffscener och de har verkligen hittat rätt färgfilter för kameran. Kate Beckinsales latexdräkt verkar vara ännu tajtare än tidigare och tillsammans blir detta perfekt sockervaddsunderhållning. Visst, det hela känns som ett tvspel ibland, men det gör inget. Mycket mycket trevligt.

4 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Hurra! Vad roligt att du gillade den :)

Jocke Andersson sa...

Det var verkligen en helgjuten rulle. Jag önskar att all högbudgetskräck/action vore såhär blodig! ;)

Repoman sa...

Pinsamt mainstream.
Du ska kolla på Leonid Zagers "Yaseg Cvetji" istället. En svartvit historia om en bokhandlares frusna själ i 50-talets Poltava.
Rekommenderas varmt. ;-)

Jocke Andersson sa...

Jag har gjort ett aktivt val att inte recensera Yaseg Cvetji. Först och främst så har jag inte skådat en såpass oklar vision sedan Leonid Vuckocvic Grasni Voti. När jag ser en film så vill jag att regissören ska ha något att säga och någon sorts lös samhällskritik räcker inte. Det skall svida och isa i själen när man ser kultur, inte puttra på som en ljummen kopp persikothé.