söndag 1 juni 2008

Black Sheep (2006)



Det var ju bara en tidsfråga egentligen innan en film om muterade mördarfår skulle dyka upp på bioduken. Den är egentligen inte den första - det priset från Godmonster of Indian Flats från 1973. Det muterade fåret i den filmen är dock missförstått och all skada den orsakar är på grund av missförstånd så det räknas egentligen inte. Bara för att man dansar med hippies betyder inte att man är ett elakt mördarfår. Black Sheep däremot är knökfull med riktigt elaka mördarfår som glupskt bytt diet till människokött.

Henry Oldfield har stora problem. Han växte upp på en farm i Nya Zeeland och hade stor potential som fårklippare (vinnare av The Golden Shears tre år i rad) men råkade ut för ett rätt elakt och makabert practical joke orkestrerat av hans bror Angus, vilket resulterat i svår fårfobi. 17 år senare blir han rekommenderad av sin psykdoktor att åka tillbaka till farmen och stå upp mot det som han är så rädd för. Givetvis, vilket han inte vet, så håller brodern på med genetiska experiment för att skapa det perfekta fåret. Detta har resulterat i en mutation som gör fåren aggressiva och köttätande, och efter att två miljöaktivister lyckas släppa lös detta bland fårskockarna på farmen så måste de kämpa för sina liv för att överleva, ovetandes om att den som blir biten förvandlas till ett var-får...

Filmen har fått relativt dåliga recensioner vilket jag antar beror på att en hel del recensenter inte kan ta ett bra skämt. Hela konceptet med mördarfår är ju helt klart löjligt, men det fungerar då filmmakarna valt att ta det kallt och spela allting relativt seriöst. Tillsammans med de välgjorda specialeffekterna av Weta FX så blir det hela en väldigt trevlig upplevelse som helt klart bär spår av influenser från Tim Burton och kanske främst Peter Jackson. Musiken som egentligen kanske är lite för glättig bär även den spår av Danny Elfman men passar in bra i temat. Filmens humor är bitvis ganska låg, men håller sig borta från "in your face" slapstick, vilket hade kunna sänka den helt. Istället så blir det en trevlig Gorefilm helt befriad från CGI - allt är Old School och visst, det syns men det fungerar alldeles utmärkt. Vi får även en hel del gore där elaka mutantfår biter av armar och ben på sina offer och lite exploderande skallar och dylikt. När det kommer till skådespeleri så gör alla ett bra jobb med sina karaktärer vilket gör att man verkligen blir intresserad av att följa deras öden. Regin är säker och lite gammaldags vilket passar alldeles utmärkt. All in all - en mycket trevligt utförd skräckfilm med ett roligt koncept, mycket gore och humor som fungerar. Rekommenderas varmt.

Inga kommentarer: