onsdag 11 juni 2008

Severance (2006)


Jag kan väl börja med att säga att Severance borde få minuspoäng direkt för storyn som inte är speciellt originell överhuvudtaget. Det är det gamla vanliga - en grupp människor som hamnat helt fel ute i skogen någonstans och som får kämpa för livet mot en grupp beväpnade psykopater. Chris Smith valde ett ganska väl använt tema till sin uppföljare till debuten Creep (som var en relativt stadig debut, vilket skapar lite förväntningar) men det är faktiskt bättre än vad det kan verka, tack vare flera olika orsaker.

Severance handlar om det vapentillverkande företaget Palisade Defence vars engelska personal reser till ungern för att skapa lite bonding inom gruppen. De skall träffas i en nyinköpt lyxstuga och tillbringa helgen med att spela paintball och diverse andra gruppaktiviteter. Skogsvägen dit är dock blockerad av ett nedfallet träd och när de hittar en "genväg" på kartan så vägrar busschauffören att köra dem dit, men förklarar inte varför annat än på ungerska så det är ingen som förstår vad han säger. Det hela resulterar i en lång skogspromenad och när de slutligen anländer till en nergången stuga så antar de att de är framme. På kvällen så bjuds det på paj, men när man hittar en tand i en av pajerna och det visar sig att killen som tillagade den hittat den i ett skafferi så börjar man bli lagom nervösa. Aktiviteterna fortsätter dock, men när man dagen därpå börjar spela paintball och finner att hela området är fullt med fällor så är det dags att fly. Det är nu det visar sig att de är jagade av ett flertal sadistiska psykopater som har ett ont öga till just Palisade Defence...

Det är verkligen inget speciellt med storyn i Severance, men vad den har som sklijer sig från så många andra filmer i samma genre är ett manus med bra karaktärer och en hel del humor som fungerar. Att filmen är engelsk gör antagligen en hel del och den är skönt befriad från alla vanliga klychiga karaktärer som brukar ploppa upp i filmen av den här typen. Skådespeleriet är också en höjdpunkt. Vi ser bland annat Tim McInnerny (den sköne Percy i Svarte Ormen) i rollen som den något förvirrade och osäkre chefen. Det finns faktiskt inte en enda karaktär som inte fungerar egentligen och det känns som att man verkligen satt sig ner och skapat riktiga personligheter och därefter arbetat in dem i manuset. Det gör också att man känner lite extra för dem och deras öden, vilket är ett tecken på en välgjord film. Att den sedan har en hel del riktigt rolig humor gör ju inte saken sämre. Vi får till exempel en riktigt härlig sekvens filmad som en fejkad stumfilm när en av karaktärerna berättar den möjliga historien bakom de mystiska händelserna. Utöver detta så får vi givetvis lite blod, även om detta kanske inte är någon av de blodigare i genren, men det ska nog räcka för en vanlig gorehound. Om genren tilltalar dig så är detta verkligen en film du ska se.

Inga kommentarer: