tisdag 24 juni 2008

Dawn of the mummy (1981)



Här har vi ytterligare en film som blir totalsågad överallt och jag förstår inte riktigt varför. Visst, det är absolut ingen perfekt film, det medger jag men i mina ögon så är det ju en fin liten exploitationrulle som aldrig riktigt lyckas bli tråkig, vilket är mer än man kan säga om alla högbudgetslashers som dyker upp på dvd. Vad vi har här är en ganska typisk zombiefilm som tar sina influenser från Lucio Fulci & Co, med den enda skillnaden att det är mumier som utför människoätandet. Detta tillför väl egentligen ingenting men det är kul med lite variation!

Det är en rätt enkel handling vi har att göra med i Dawn of the mummy. Vi får följa några amerikanska modeller och fotografer ute på en fotosession i Egyptens öken. De stöter på några gravplundrare som precis har tagit sig in i Safirmans gravkammare och tränger sig på då de anser att en nyupptäckt mumie är en perfekt bakgrund till deras fotografier. Gravplundrarna går med på detta då de är rädda för att bli anmälda till polisen. Men när man börjar sätta upp starka lampor överallt så startar någon sorts process som leder till att Safirman återvänder från de döda och kallar fram sin arme av odöda som helst av allt vill äta människokött, precis som en italiensk zombie. Det hela utmynnar i en blodig massaker på en bröllop i den närliggande staden när Safirmans tjänare dödar och äter allt de kommer över.

Jag bör poängtera att Dawn of the mummy är en amerikansk/egyptisk samproduktion med en hel del crew från italien, bland annat Maurizio Trani på makeup-effekter vilket gör att detta känns väldigt mycket som en italiensk gorefilm. Den är inspelad i Egypten vilket gör en hel del för känslan och även om man inte direkt tagit vara på detta så är det fortfarande lite småexotiskt och trevligt. Fotot är dock ganska småtrist och blekt, även om detta kanske beror på den rätt trista dvdutgåva jag har. Skådespeleriet hjälper inte till speciellt mycket heller då det är en blandning av ganska mediokert amatörskådespeleri och en hel del överspel. Frank Agramas regi är godkänd då han skapar ett flertal relativt spännade scenarion och riktigt fina scener när zombierna vaknar upp ur sina sandgravar, men tyvärr även en del uppenbart Day for Night-fotografi som inte funkar alls. Annars är detta en perfekt liten våldsfilm med en hel del fint gore. Skallar kluvna med köttyxor, intryckta ögonglober och massor med köttätande. Specialeffekterna pendlar från bra till inte så riktigt bra men de är gjorda med kärlek (det där låter så fint :) och funkar hela tiden. Zombiernas makeup är dock helgjuten och man ser tydligt likheterna mellan denna film och dess inspirationskällor. Det hela utmynnar i en fin liten exploitationrulle som borde sitta som en smäck i var gorehounds dvdsamling.

Jag måste prata lite om kommentarspåret som finns med på dvdn jag inhandlade. Frank Agrama, filmens regissör, pratar länge och väl om hur det är att spela in lågbudget-skräckfilm, och massor med intressanta fakta omkring såsom dubbning och distribution. Det är väldigt sällan specifikt mot vad som sker på skärmen, men det är oerhört intressant om man är filmintresserad.

Här är den sköna trailern och en fin gorescen. Är det inte någon lokal variant av temat till Boktipset han nynnar på innan han får skallen uppdelad? :)

4 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Det är en mysig liten film, även om jag tycker det är lite för lite gore. Eller i alla fall är det för långt mellan de sekvenserna. Men jag gillar den skarpt. Det är storartad exploitation.

Men min dröm är alltid att den ska vara precis som mumie-sekvensen i Waxwork :)

Jocke Andersson sa...

Det mesta våldet är ju tyvärr koncentrerat till sista halvtimmen och då är det en hel del man måste ta sig igenom för att komma till det gottiga.

Waxworkscenen är fin. Skönt elak mumie. Alla mumier borde vara så.

Fred Anderson sa...

Nu har det varit tunnsått med recensioner! Get on with it! :)

Jocke Andersson sa...

Jag återkommer med en packe under morgondagen. :)