onsdag 24 september 2008

Aftermath: Population zero (2008)


Nej, det är inte någon lågbudget Scifichannelproduktion med valfri Baldwinbror jag tänker recensera nu, även om det låter så. Detta är faktiskt något så udda (för min blog alltså) som en kul liten dokumentär producerad av National Geographic channel med den simpla frågan:

Vad händer med världen om alla människor helt plötsligt försvann?

Dokumentären väljer ut en tidpunkt och följer sedan upp vad som kommer att hända när vi inte längre finns kvar för att styra den teknologi vi skapat. Allt går på automatik ett kort tag men det håller inte länge och snart försänks allt i mörker. Husdjur förvildas snabbt för att kunna överleva och alla andra djur vi placerat om för nöjes skull försöker anpassa sig till klimat de inte är vana vid. Sen kommer den största smällen: När kärnkraftverkens kylaggregat slås ut. Enorma mängder radioaktivitet spys ut i atmosfären och många varelser dör. Men naturen är faktiskt en jävel på att anpassa sig och även om det kommer att ta tid så kommer den att överleva. Dokumentären utspelas under ett tidsspann på över 1000 år och vi får sakta följa hur naturen sakta tar tillbaka sitt. Stora byggnadsverk nöts ner med tiden och faller snart ihop till högar med skrot som långsamt förvandlas till damm. Världen har inga problem att anpassa sig till ett liv utan oss och det är exakt det som dokumentären visar under sina lättsmälta 90 minuter.

Aningen spekulativt, ja men det är en trevlig och underhållande dokumentär med flera intressanta tankar. Specialeffekterna är kanske inte Industrial Light and Magickvalité men är välgjorda och fyller absolut sin funktion. Scener med cirkusdjur och husdjur som driver omkring på överväxta stadsgator är riktigt snygga och allt är överlag väldigt välgjort.

Naturen skiter alltså fullständigt i oss och skulle klara sig utmärkt (och må mycket bättre) om vi inte existerade. Man får sig en liten tankeställare över hur vi verkligen förstör, men det dämpas en aning av en aningen melodramatisk berättarröst. Tankvärt är det hur som helst och jag rekommenderar Aftermath: Population zero till alla som vill se en spännande dokumentär, eller helt enkelt vill se en välgjord undergång.

2 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Det är märkligt. Jag läste om den bara häromdagen, tyckte den verkade skoj, och nu recenserar du den. Jag är lite småförtjust i dessa små spekulativa, men erkända, dokumentärer och den här ska jag passa på att se småningom.

Peter sa...

Verkar jätteintressant, låter som min typ av dokumentär. Tack för tipset!