måndag 1 september 2008

Sightings: Heartland ghost (2002)

En av mina favoriter bland tv-serier är Discovery channels A Haunting. Serien är dramatiseringar av "sanna" fall och följer samma modell i varje avsnitt. En familj hittar sitt drömhus, flyttar in och finner att det är hemsökt. Lightskräck liksom men funkar alldeles utmärkt och kan generera en och annan rysning längs ryggraden. Heartland ghost är en tv-film i ungefär samma stil, baserat på ett fall som A haunting även tagit upp öven om man dramatiserat till det lite mer.

Beau Bridges spelar programledare för en tv-serie som tar upp ockultism och spökerier, med fokus på att avslöja allt som fejk. Han är inte speciellt öppen för att det finns något annat än det han ser framför sig. Tv-teamet får nos om ett hus där det skall spöka och beger sig dit för att göra ett reportage. De plockar med sig ett medium (den alltid stabile Miguel Ferrer) och en hel del teknisk utrustning och innan det hela är över så kommer vår gode programledare att börja tvivla lite...

Då detta är en film inspelad för Tv så blir det tyvärr aldrig sådär riktigt läskigt, även om man faktiskt lyckats trycka in lite tuttar. Stämningen är dock bra rakt igenom och man får en del kalla kårar, speciellt under den långa sekvens mot slutet av filmen där man försöker fånga spöket med hjälp av teknologi. Beau Bridges är bra i sin nästan obstinata roll som tvivlare. Miguel Ferrer är bra som den synske snubben, men i och med de roller han brukar ha så tvivlar man automatiskt på allt han säger. Annars är det jämt överlag. Det är kompetent filmat och fotat och det hela utmynnar i en trevlig film. Lagom spännande och kittlande liksom.

3 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Beau Bridges må väl vara en av vår tids mest underskattade skådisar! Jag håller honom högre än brorsan, som är bra han också, och det säger inte lite.

Miguel är alltid sevärd, så detta är nog något jag skulle se för skådisarnas skull :)

Jocke Andersson sa...

Det där är en sån där rulle som passar perfekt på tv3 en söndageftermiddag... underhållande hela tiden, sådär lagom... :)

Jocke Andersson sa...

Problemet med Beau Bridges är att han är så jävla bra som Earls farsa i min favorittv-serie My name is Earl... jag kan därefter inte se honom i någon annan roll... :)