onsdag 17 september 2008

Captivity (2007)


Captivity börjar lite småintressant. Någon har bundit fast en man i en tandläkarstol och satt någon form av mask på ansiktet där de stuckit in en slang. I slangen häller de sen syra. Aj. Inte speciellt grafiskt men lagom obehagligt. Nu tror man att detta ska bli en Sawkopia, men ack så fel man har. En ung kvinna (spelad av Elisa Cuthbert) vaknar upp i ett mörkt rum utan fönster. Hon har ingen aning om hur hon hamnade där och kvällen/dagen innan är bara ett suddigt töcken. När hon börjar snoka runt hittar hon tre skåp, numrerade 1 - 3 och en låst dörr. På andra sidan en av väggarna så sitter någon annan person inspärrad och nu försöker de kommunicera med varandra för att ta reda på vem som kidnappat dem och varför.

Det är alltså faktiskt inte fråga om en Sawkopia, även om man kan tro det. Influenserna finns, men detta är mer en vanlig thriller, en inte alltför upphetsande sådan till råga på allt. Första halvan är välgjord men småseg där vi följer kvinnan och hennes medfånge när de försöker ta reda på vad och varför, samt diverse rymningsförsök som givetvis misslyckas. I andra halvan, när den förväntade twisten kommer så är den inte speciellt chockerande men den för in filmen i ett händelseförlopp som är betydligt mer spännande och intressant så jag rekommenderar nog faktiskt att om ni tar chansen och ser filmen så ska ni härda ut till twisten.

Roland Joffe är ju en gammal räv som gjort både Killing fields och The Mission, och han sköter sig bra här trots att han har ett ganska mediokert manus i handen. Det är dock ren professionalism som räddar filmen. Det är välfilmat och välspelat av samtliga huvudrollsinnehavare och filmen är över ganska snabbt och smärtfritt. Någon blodorgie är det dock verkligen inte, tvärtom, filmen blev tydligen nerklippt efter de första visningarna så förvänta er inget sådant. Däremot så är det en relativt spännande thriller så håll förväntningarna låga och ni får en alldeles lagomt trevlig upplevelse

2 kommentarer:

Peter sa...

Oj, den här filmen hade jag missat helt och hållet. Joffes Killing Fields är en smått fantastisk film så jag bli ju absolut intresserad av att kolla upp Captivity. Trevigt tips!

Jocke Andersson sa...

Well, det här är absolut ingen film att ha höga förväntningar på. Det är trevlig underhållning, varken mer eller mindre. Bara så du vet. :)