lördag 13 september 2008

Isolation (2005)



En Alienkopia på en bondgård? Inte intressant?

Ok, en film där genetiskt modifierade kor ynglar av sig köttätande mutanter? Inte det heller?

Men då säger vi så här istället: Någonstans på Irland så har en ensam bonde (Suveränt skådespeleri av John Lynch som vi bla sett som den knarkande astronauten i Hardware. It's my heart. It feels like an alligator.) gått med på att delta i ett experiment som inte riktigt godkänts av alla myndigheter. En veterinär blir biten av en kalv som fortfarande är inne i livmodern på kon och när kalven äntligen kommer ut så är den väldigt aggressiv och måste hållas separat från modern då den attackerar henne om och om igen. Veterinären beslutar sig till slut att avliva kalven varpå de hittar saker inne i den som inte borde finnas där. Kalven var gravid redan vid födseln och fostren som fanns i den var gravt missbildade. Problemet är bara att de fortfarande är vid liv och de små köttiga maskarna vars benstruktur sitter utanpå kroppen är en fara för allt som lever, för att inte tala om den infektion som drabbar de som blir bitna...

Isolation blev verkligen en positiv upplevelse. I grund och botten så är det ytterligare en Alienkopia, men regissören Billy O'brien är mer influerad av John Carpenters The Thing och David Cronenberg än Ridley Scott och James Cameron. För att vara en debuterande regissör så är hans hantverk oerhört snyggt och stämningsfullt och han väljer att låta sitt manus spela ut långsamt och lagom outhärdligt. Någon actionfilm är det absolut inte fråga om utan en noga kalkylerad thriller som smart väljer att inte svara på alltför mycket frågor under första delen av filmen. Problemet är bara att det fortfarande är frågan om en Alienkopia och filmens andra del hamnar tyvärr lite i känt territorium där huvudpersonerna jagas av den coolt designade mutanten i scener som vi sett många gånger förut. Å andra sidan så har vi aldrig sett de här scenerna på en bondgård och den som trodde att det absolut inte skulle fungera har fel då Isolation är konstant spännande och lagom motbjudande rakt igenom. Problemet är alltså manuset vars första halva är mycket välskrivet, men som är väldigt klychigt mot slutet och när forskaren som ligger bakom experimenten fäller en replik i stil med att "Om de tar sig härifrån så kommer tusentals kor att föda hundratals mutanter och då är det över för mänskligheten" så suckade jag för mig själv. Filmens utstuderade minimalism som fungerade så bra innan förstörs lite av detta väldigt överdrivet förklarande uttalande. Synd på en så skönt originell första halva.

Nåja, klicheer förstör inte en film om den är välgjord och Isolation är mycket välgjord. De slitna, blöta och blåsiga miljöerna tillsammans med den missbildade mutanten får en att dra paraleller till såväl Alien som The Thing och stämningen är som sagt konstant. Samtliga skådespelare gör ett bra jobb och makeupeffekterna är riktigt bra. Om herr O'brien hade filat lite mer på sitt manus så hade detta varit en riktigt fullpoängare, men som det är nu så är det bara(?) en riktigt skön och blodig skräckis som jag rekommenderar varmt. A for effort. B for execution.

5 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Tänk att jag aldrig hört talas om den här, den verkar helt i min stil!

Jocke Andersson sa...

Den är lite småobskyr, fast det lite skumt med tanke på att den vunnit en hel del priser på diverse filmfestivaler... rekommenderas varmt. 56 spänn på axelmusic... hallå, det är liksom inget att vänta på. ;)

Weekend Video sa...

Mycket skön film som tyvärr tappar lite i slutet. Rekommenderas!

Jocke Andersson sa...

Det blir tyvärr lite mycket klyschor mot slutet av filmen, vilket är synd då första halvan är riktigt bra. Men, det är fortfarande en av de bättre alienkopiorna jag sett. :)

Fred Anderson sa...

Inte illa alls måste jag säga. Snygg som fan. Britterna kan sånt här.