tisdag 2 juni 2009

13 Tzameti (2005)


Kort recension: Se filmen.

Här har vi en härligt mörk liten thriller som jag egentligen bara vill rekommendera er att se, helst utan att veta alltför mycket om handlingen. Låt er hellre inte få intrycket att detta skulle vara någon skum arthousefilm, främst för att den är svartvit men även för att den blivit prisad överlag och vunnit en hel del priser. Det är en rejält tät thriller som samtidigt som den levererar spänning lyckas säga lite om det samhälle vi lever i, utan att egentligen peka fingrar och det beror nog helt enkelt på att den känns realistisk. Allt är kallt och smutsigt, och det svartvita fotot och den nogranna regin förstärker detta. Nu tänker jag dra lite om handlingen, för att locka er lite, men om du redan känner att du vill se den här - skippa nästa text och se till att filmen istället!

13 Tzameti handlar om den unge Sébastien som invandrat till Frankrike. Nu gör han lite småjobb här och var, utan att ha några direkta framtidsplaner. När han skall renovera ett tak så överhör han ett samtal där husägaren pratar om ett kommande jobb som ska ge väldigt mycket betalt, bara ett brev som han väntar på anländer. Brevet anländer men husägaren dör och Sébastien står utan såväl jobb som betalning för det han redan hunnit utföra. I desperation så stjäl han brevet och börjar följa instruktionerna, vilket leder honom ut på vischan till en gammal kåk där en samling män samlats för att spela spel. Rättare sagt, satsa pengar på vem som överlever en bizarr variant av rysk roulett...

Detta är verkligen en tät thriller som bygger på ett enkelt och obehagligt minimaltisiskt koncept, och jag skulle till och med vilja slänga in ordet nagelbitande. Man känner verkligen för den naive Sébastien som sakta börjar inse vilken situation han har hamnat i. Det hela känns extra smutsigt när man ser vilka individer det är som blivit utplockade för att delta i "spelet", knarkare och dylikt. utan att det hela känns direkt spekulativt. Man lämnar filmen med en skum känsla i magen och det är ju ett bra tecken på att man blivit påverkad. Om jag skulle vilja klaga på något så känns det som att de hade kunnat göra något mer med slutet, men å andra sidan så känns det rätt bra ändå. Rekommenderas.

För övrigt så håller regissören på att spela in en remake i Usa just nu... en ganska intressant rollista med namn som Mickey Rourke, Jason Staham, Ray Liotta, Ray Winstone, Ben Gazarra och... 50 cent?

1 kommentar:

Tobias Thuresson sa...

Jobbade på ett hörn med bio-distributionen av denna och det är en riktigt bra film som kryper inunder skinnet på en. En så kallad nagelbitare. Remakes är såklart trams, men man kan ju hoppas att Géla får ett USA-break genom den.