lördag 13 juni 2009

Ratman (1988)


Gode gud, vad är detta? Svaret på denna fråga är ren och skär underbar exploitation utan en tanke på annat än att tjäna pengar. Precis som jag vill ha det.

Vilken story! På en tropisk ö någonstans har en galen vetenskapsman lyckats skapa en hybrid mellan en människa och en råtta (spelad av Nelson De La Rosa, som när filmen gjordes var världens kortaste man). Samtidigt som denna lilla råttman rymmer så får vi följa några modeller och deras fotograf som tar lilla lättklädda bilder på ön och som givetvis hamnar hos den galne vetenskapsmannen. I en separat handling (som känns lätt påklistrad) så springer en dubbad David Warbeck omkring tillsammans med Janet Ågren och letar efter hennes syster, en modell som visst är försvunnen och som kan vara någon av modellerna i andra handlingen. Nåja. Råttmannen är elak och i en underbar scen så kommer han kravlande ur en toalett för att anfalla ett offer.

Det här är helt underbart! Handlingen är skönt luddig, kryddad med lite skönt våld, en hjältinna vars tuttar konstant håller på att hoppa ur kläderna, långa omotiverade duschscener och den totalt überbizarra lilla varelse som Nelson De La Rosa spelar. Sidohandlingen med David Warbeck och Janet Ågren känns som om den spelades in för någon annan film, den kopplas aldrig ihop med resten av filmen på ett bra sätt. Att ens komma upp med det här konceptet måste ha krävt en hel del alkohol och filmens lilla budget och usla manus säkerställer verkligen detta. Tråkigt har man i alla fall aldrig. Ratman är ett fint litet exempel på Italiensk 80talsexploitation och bör ses av alla fans av genren. Förvänta er bara inte något bra. Asbizarrt som Judge Grosshandlarn skulle ha sagt.

4 kommentarer:

mamoulian sa...

Tycker jag hör talas om denna filmen titt som tätt... kanske dags att verkligen ta reda på "what's the fuss..." på egen hand ;-)

Tobias Thuresson sa...

Jag älskar denna lilla pärla. Har den dock bara på italiensk dvd med halvtaskig bild och ingen engelsk text. Undrar vart fan man får tag i brittiska dvdn. Om den kanske till och med är oop. Hur/var fick du tag i din?

Jocke Andersson sa...

Jag köpte min dvd från Play.com. 8 Euro inkl frakt och de har den i lager as we speak. Jag föreslår att ni båda raskt beställer den, för den är värd varenda öre.

Det är ingen superbild på dvdn, men klart godkänd, även om vissa våldsinlag är av lite sämre kvalite. Inte så det stör dock.

Tobias Thuresson sa...

Jag har härmed följt ditt råd och klickat hem den. Tack för tipset. :-) Ska kolla på spagge-dvdn ikväll. Blev sjukt sugen på att se den igen.