torsdag 25 juni 2009

Cthulhu (2007)


H.P Lovecraftfilmatiseringar är ett kapitel för sig. Det har visat sig vara ganska svårt att göra vettiga versioner av Lovecrafts noveller och de som har lyckats har klarat av detta mest pga att de tagit sig lite friheter med storyn. Cthulhu är den senaste i raden av dessa filmer och faktiskt en av de roligare.

I grund och botten så är detta en filmatisering av The Shadow over Innsmouth, samma novell som låg bakom Stuart Gordons fina Dagon. Dagon är dock i det här fallet den film som är mest trogen originalet där man i Cthulhu skrivit en helt ny story och placerat den i en stad som mycket väl skulle kunna vara just Innsmouth, även om den kanske inte är riktigt lika sunkig. Russ, en historieprofessor, får bud om att hans mor dött och han reser tillbaka till den lilla kuststad som han hatar så mycket. Hans far är ledare för en konstig kult som har tagit avstånd från Russ homosexualitet, och det blir friktion sekunden han stiger ur bilen. Inte nog med det, staden verkar vara i klorna på den mystiska sekten och när Russ börjar rota i det hela så finner han att det är väldigt svårt att att få någon att prata om sekten, och de försvinnanden som man misstänker att de ligger bakom. Och eftersom detta är baserat på material av Lovecraft så kommer det ju givetvis bara bli värre och värre.

Även om man plockat lite hejvilt bland Lovecrafts myter så känns denna film rent stämningsmässigt som en av de bättre filmatiseringarna. Det finns en riktigt härlig scen nere i en stor källare där huvudpersonen ser tingestar endast i skenet från en kamerablixt och slutscenerna är underbara. Att den sedan är oerhört vackert och stiliserat fotograferad i underbara miljöer gör ju inte saken sämre, där vissa kameravinklar ser ut som rena målningar. Där har vi kanske ett av filmens problem, en mindre sådant dock. Det är lite arthousekänsla över det hela. Detta behöver inte betyda att det är dåligt, men jag hade nog uppskattat en lite rakare manus. Detta dyker dock bara upp i filmens mitt och när allt börjar ta hus i helvete mot slutet så förlåter jag dem för detta. Filmen har dock ett ytterligare "problem" och det är huvudpersonens homosexualitet och dennes återuppväckande av en ungdomspassion som nu är frånskild enbarnsfar. Homosexualiteten i sig är inte ett problem för mig, men detta är tyvärr något som jag misstänker kommer att få en och annan trångsynt liten homofob att hoppa över en riktigt fin skräckfilm. Det verkar redan som att filmen blivit nischad som en gayfilm då det bolag som gett ut den på dvd verkar specialisera på just film av den typen. Låt detta inte hindra er från att se filmen.

Sen så måste jag ju ta upp detta med att Tori Spelling är med. Jajamensan, Ms Fishface herself. Det "tråkiga" med detta är ju att hon faktiskt gör relativt bra ifrån sig, till och med bättre än vissa skådisar i mindre roller. Filmen är aningen ojämnt spelad, men som tur är så är detta ingenting som Jason Cottle som Russ lider av. Detta är alltså en riktigt snygg och bra filmad film som jag rekommenderar fansen att se. Det är inte Re-Animator, den kan vara lite luddig ibland men ha lite tålamod istället.

7 kommentarer:

gokudo sa...

Det jag störde mig på som en Lovecraft fan... är de sexuella undertonerna plus artsy-fartsy utförande... inte en film i min smak helt enkelt.

Jocke Andersson sa...

Artsyfartyundertonerna kan jag köpa, det var lite mycket sånt bitvis... men de sexuella undertonerna störde mig inte det minsta. Var det för att det var homosexualitet som du störde dig på det då? Det är ju inte första gången som en Lovecraftfilm innehåller sex? Dissar du Reanimator för att den innehåller oralsex mellan ett lik och en tjej?

Den Lekande Människan sa...

Vilken skön diskussion ni har =)

Själv gillade jag att spela de gamla rollspelen Call of Cthulhu och Chill/Chock. Det var tider det!

Jocke Andersson sa...

Ah, chock! Det var länge sedan. :)

Gokudo sa...

Jag är ingen homofob... men jag störde mig lite på den homoerotiska tonen i filmen... sedan själva titeln CTHULHU, det handlar mest om Dagon-ordet, Cthulhu finns inte alls med… undrar om manusförfattaren läste Lovecraft någonsin.
Angående Re-animator tycker jag att det är en cool splatterfilm, utan den riktiga HPLs känslan.

Jocke Andersson sa...

Just homosexualiteten tyckte jag de lyckades väva in riktigt bra... *spoiler* med tanke på alla problem de hade för att komma åt hans sperma, som de uppenbarligen bra gärna ville ha.... :) *end of spoiler.

Men du har helt rätt, Titeln var faktiskt riktigt skabbig... det har du hel rätt i. Som om de valde den för att det var det mest kända namnet från Lovecrafts noveller....

Fred Anderson sa...

Märkligt, själv brukar jag inte störa mig på heterosexualiteten i filmer... ;)