måndag 15 juni 2009

My name is Bruce (2008)


Det lät så bra på papperet. Bruce Campbell är ingen stor skådespelare, men till skillnaden från många så har han verkligen karisma och han lyckas lyfta de flesta filmer han är med i tack vare sin egen biffiga närvaro. För oss fans så är hans inblandning i dvdextramaterial en fröjd och han ligger bakom några av de bästa som finns därute, tack vare att han bjuder på sig själv till 100 procent. Bruce har ett speciellt öga till sina fans, på gott och ont och har även spelat in en dokumentär som heter Fanalysis om förhållandet till dessa. På detta tema har man spunnit vidare ytterligare i ett koncept som är ganska intressant, men tyvärr inte så roligt som det faktiskt skulle ha kunnat vara.

Bruce Campbell spelar alltså en alkoholiserad, bitter version av sig själv som precis skilt sig från sin fru (Ellen Sandweiss, som spelade hans syster i första Evil Dead) och vars karriär har dalat kraftigt, vilket vi får skåda i scener från inspelningen av Cave Alien 2. Han får en påhälsning av en ung fan som ber honom om hjälp att stoppa en kinesisk gud som någon lyckats släppa lös i en liten håla och som nu går bärsärkargång bland befolkningen. Bruce ber honom dra åt helvete men blir då istället kidnappad och för till Gold Lick som den lilla hålan heter. Nu börjar missförstånden hagla. Först har vi den unga fanen som inte riktigt förstår skillnaden mellan film och verklighet och Bruce som tror att allt är något sorts skumt födelsedagparty för honom där han ska få spela hjälte. Den onda kinesiska guden är dock alldeles för verklig och Bruce lägger benen på ryggen och flyr därifrån. Men, innerst inne så finns det väl en hjälte, yada yada...

Konceptet är kul, det nekar jag inte till och Bruce Campbell är alltid rolig att titta på. Filmen är full med små hänvisningar till Campbells karriär vilket och bjuder på en viss underhållning. Ted Raimi dyker upp i flera småroliga roller och de övriga skådespelarna är uppenbarligen med på skämtet. Problemet är dock att manuset i sig är en samling riktigt tråkiga klyschor som man definitivt hade kunna göra något roligare med. Det är lite för förutsägbart, man vågar helt enkelt inte flippa ut. Filmen första halvtimme är riktigt rolig när vi får följa Bruce på inspelningen av Cave Alien 2 och hans liv i sin sunkiga trailer men när han hamnar i Gold Lick så blir det mer trista skräckfilmsklyschor än humor. Detta är väldigt synd eftersom filmen går från att ha varit en potentiell kultrulle till "bara" en trevlig liten komedi för alla som gillar Bruce Campbell. Klart sevärd, men inte så roligt som det hade kunnat vara.

1 kommentar:

Mr_v sa...

Jag blev också en smula besviken på den här första gången jag såg den, men den växte vid omtitt! Kan dock hålla med om att det hade gått att göra mer med konceptet. Fast scenen när Bruce dricker sprit ur hundskålen är faktiskt oerhört rolig, jag skrattar bara jag tänker på den.