söndag 21 juni 2009

Devils tomb (2009)


Cuba Gooding Jr:s första skräckfilm! Som vi har väntat! Skämt åsido, Devils tomb är en trevlig liten sak, som är väldigt typisk för Direct to Dvd filmer, men som ändå har vissa egenskaper som gör att den höjer sig aningen över det vanliga träcket.

Cuba spelar ledaren för en trupp elitsoldater som blivit kallade till ett uppdrag ute i öknen i Irak. Någonting har hittats nere i en grotta och ett forskningscenter har upprättats, men nu har man tappat kontakten med den. Oj, vilken ny och fräsch story. Cubas soldater tar sig ner i de mörka gångarna och snart uppdagas vad som finns därnere, och soldaterna dör en efter en, helst i samband med något de är rädda för, etc etc.

Nej, inte mycket nytt under julgranen här. Storyn är nästan pinsamt enkel och förutsägbar och karaktärerna lagom "deharvisettförutitretusenandrafilmer". En av dem heter till och med Hicks. Men där slutar faktiskt det negativa. Vad den här filmen har jämfört med väldigt många andra filmer i samma genre är kompetens, både framför och bakom kameran. Jason Connery, Seans son till och med, vet hur man hanterar en kamera och hur man får igång ett bra tempo, vilket gör att man aldrig har tråkigt. Att man sen har haft den goda smaken att trycka in ett gäng sköna skådespelare gör ju inte saken sämre direkt. Cuba Gooding Jr är lite svår att se i en sån här roll där han mest travar omkring med puffran i högsta hugg och ser svårmodig ut, men han gör faktiskt relativt bra ifrån sig. Sen så har vi killar som Henry Rollins, Ray Winstone, Ron Perlman och Bill Moseley, alla skådespelare som alltid är roliga att se på även i de lite mindre roller som de har här. Övriga gör helt ok ifrån sig, man stör sig aldrig på någon vilket hjälper till i en sån här film. Men, skriker ni, är filmen blodig? Jotack, det är den så det räcker till. Armar som bryts av, skallar som skjuts sönder, knivvåld - allt som en gorehound behöver. Utöver detta så vill jag nog påstå att grundstoryn är aningen roligare än vanligt, även om det snabbt degenerar i det gamla vanliga tunnelspringandet.

Men hur som helst, en trevlig liten skräckfilm som duger fint en seg eftermiddag. Den har blod, tuttar och en scen där två tjejer hånglar samtidigt som man suger lite på varandras varbölder och långsamt skär upp ryggen på den ena damen. Bara det gör väl det hela värt det?

1 kommentar:

Fred Anderson sa...

Jaha, den låter ju faktiskt skojig! Men det kände jag på mig ;) Ska försöka se den så snart som möjligt.