fredag 17 juli 2009

Carver (2008)



Erkänn - ni har väl alltid velat se en kille få en testikel krossad med en tång i närbild. Så att den exploderar som om du skulle knäcka ett ägg med nötknäppare? Då har jag filmen för er. Carver - ett helt ok litet Backwoodsproject som kanske inte har det där lilla extra för att bli en klassiker men som kompenserar med stora doser grovt våld. Filmen utspelas alltså någonstans i en håla ute i ingenstans dit några vänner åker för att campa och festa lite. Två av vännerna är bröder som kommit ifrån varandra och som ska använda resan för att patcha sina familjeband (pluspoäng för att filmmakarna faktiskt brytt sig om att skapa riktiga karaktärer. Klyschiga ja, men de har åtminstone en historia tillsammans som känns trovärdig). Väl på plats möter de en ung tjej som letar efter sin försvunna tjejkompis (som fått huvudet avsågat i filmens första minuter) och nu börjar den mysiga semestern. Tills man hittar huset fullt med snuffilmer vill säga.

Carver har verkligen inget nytt att komma med. En av de första replikerna i filmen är "How much further is this place?" och det blir inte mer originellt än så. Filmen är inspelad på DV och man verkar ha gått in för att få en smutsig, skitig look lite som första Texas Chainsaw Massacre och man lyckas ganska bra med det. Skådespeleriet når inga enorma höjder men tack vare att man använt hjärnan när man skrivit manuset och åtminstone sett till att det har riktiga karaktärer så fungerar det bättre än väntat. Man kanske inte är lika långt ute i skogen som man brukar vara i den här typen av filmer, men inspelningsplatserna fyller sin funktion. Men nu kommer vi till det allra viktigaste.

Våldet. För detta är en rejält blodig film som verkligen gör ont att se i vissa scener. Det är bitvis ganska grafiskt med enkla och välgjorda makeupeffekter och ljudeffekter som verkligen låter smärta. I vissa scener har man använt lite CG för att få till vissa saker och det är tyvärr ingen större kvalité på den. Det är dock inte så ofta att det förstör hela upplevelsen och när filmen bjuder på godbitar som avsågade huvuden, ovan nämnda nötknäppare, spikar som hamras in i ben, avskurna halsar med mera så kommer alla gorehounds att bli mer än nöjda.

En väl godkänd liten Backwoodsrulle alltså. Inget mästerverk, vi har sett allt förut, men den har åtminstone lite av en egen identitet och är väldigt blodig så jag rekommenderar den till fans av genren.

2 kommentarer:

Ninja Dixon sa...

Tror nog jag kommer att beställa den här så småningom faktiskt.

Jocke Andersson sa...

Det tycker jag! Som sagt, inget nytt under julgranen, men kompetent utfört och jävligt blodigt! :)