tisdag 14 juli 2009

Commando Mengele / Angel of death (1987)


Prisa gud för Eurociné! Alternativt Death to the demon Eurociné!

Eurociné är ett Franskt filmbolag som gett världen mer skräp än Andreas Schnaaz. De har gett världen sådana stinkande högar med skit som Zombie Lake. Det räcker med att säga Zombie lake. Ok, så illa är det väl egentligen inte, Eurociné har producerat kvalite också, men det känns inte lika roligt att ta upp detta när det gäller den film jag nu ska recensera.

Låt oss tänka ut ett möjligt scenario. Vi har några tolvåringar som av någon anledning kommit över en filmkamera. Någons pappa kanske är rik och ger dem en liten slant för att göra en film. Ungdomarna älskar filmer i stil med Örnästet och Kanonerna från Navarone och hittar på ett liknande scenario där några tappra få ställs mot en stor arme, den här gången nazister i Paraguay. Man fixar lite billiga europeiska skådespelare och börjar helt sonika spela in sitt mästerverk.

Ok, nu är det ju inte riktigt så, men nästan. Såhär blir det när två schlockmästare slår sina kloka huvuden ihop. Manus av Jess Franco och regi (om man nu kan kalla det för det...) av Andrea Bianchi. Båda snubbarna kan bättre än det här eländet som känns mer som roliga timmen i klass tre. Fotot är statiskt och fult, actionscenerna är tafatt klippta och man verkar helt enkelt inte ha brytt sig ett smack om att göra något vettigt av detta. Det finns några fightscener i slow motion som är så totalt inkompetenta att man bara gapar och undrar om man verkligen såg det man sett. Musiken består av en minut lång slinga som spelas om och om igen och som får musiken i Zombie 4 - After death att framstå som ett glömt stycke av Grieg.

Detta är verkligen ett spektakel utan dess like. Den enda riktiga behållningen är att man får höra klassiska Francoskådisar som Antonio Mayans, Howard Vernon och Jack Taylor prata engelska utan att vara dubbade, där Mayans speciellt är ett kapitel för sig. Vi får heller inte glömma den underbara datorrösten som dyker upp i en scen där man riktigt uselt infogat en bild på Howard Vernon tillsammans med Adolf Hitler. Jag skulle inte rekommendera någon överhuvudtaget att se detta. Detta är Eurociné i sin finaste prakt.

6 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Vad kul att du gillade den! ;)

gokudo sa...

Klart en skräpvinnare här!:)

Tobias Thuresson sa...

Är inte Eurociné fransmän? Denna film vill jag väldigt gärna lägga mina smutsiga ögon på för övrigt.

Jocke Andersson sa...

Tobias: Du har helt rätt. Fast de opererar en hel del i Spanien också :)

Repoman sa...

Men du kommer ju inte ifrån att dvd-omslaget är grymt... fult. Det också. =)

Jocke Andersson sa...

Henke: Det är ändå snyggare än vad filmen är. :)