söndag 20 april 2008

Automatons (2006)



I den här udda science fictionfilmen så får vi följa en ung kvinna, The Girl, som håller till i en liten bas någonstans i ett ödelandskap. Hon tillbringar dagarna med att skicka ut stridsrobotar för att kämpa mot en icke namngiven fiende och reparera de robotar som kommer tillbaka. Sin lediga tid tillbringar hon med att försöka störa ut radiosignaler från fienden som vill ta över hennes robotar, såväl dag som natt även om det tidsspannet inte riktigt verkar finnas kvar. Hela tiden lyssnar hon på gamla meddelanden från hennes läromästare som förklarar vad det var som egentligen startade det hela. Fienden skickar konstant meddelanden om att hon skall ge upp då det bara är en tidsfråga innan de hittar en frekvens som hon inte kan störa ut.

Automatons verkar vara en sån där film som man älskar eller hatar, åtminstone om man tittar på alla recensioner på Imdb men även på själva upplägget som sådant. Skillnaden mellan denna film och alla andra i postapokalyps/elaka robotargenren är att denna är gjord som en ultralågbudgetfilm med våta blickar tillbaka till 40- och 50talet där alla robotar består ser ut som om de är gjorda av plåtburkar. Själva stridssekvenserna är amatörmässigt utförda (med flit) och består bara av uppenbara miniatyrer. Utöver detta så är filmen inspelad på svartvit super8 och även processad för att se ännu jävligare ut, ibland ser det till och med ut som om de filmat en tvskärm som spelar upp händelserna. Lite uppenbar arthousekänsla, ja, men det fungerar och är egentligen inte så överdrivet skruvat då själva handlingen egentligen är ganska klar, med såväl sin hyllning till gamla filmer och även lite relativt uppenbar kritik till det nuvarande styret i Usa, utan att bli överdrivet långrandiga. Personligen så älskade jag filmen. Stämningen, starkt hjälpt av det mörka elektroniska soundtracket, är tjock som fryst sirap och det hela blir en riktigt trevlig upplevelse. Skådespeleriet och dubbningen är med flit taffligt, förutom de bandade meddelanden som The Girl får av sin mentor som spelas fint av Angus Scrimm, en legend som vi sett i x antal Phantasmfilmer och lite annat. Om detta låter intressant så kommer du antagligen också att gilla det också, men annars så är det nog lika bra att hålla sig borta men för att locka lite fler intressenter så bör jag även poängtera att filmen även innehåller några riktigt smaskiga gorescener. A for effort.

6 kommentarer:

Andreas sa...

Upplägget låter urmysigt, antar att jag borde spana in den då :)

Jocke Andersson sa...

Det tycker jag helt klart at du ska. :) Jag tyckte den var hur skön som helst

Andreas sa...

Så. Då var den sedd. Mkt skön! Jag gillade den skarpt. Jag kunde dock inte låta bli att tänka att det hade ökat mysfaktorn om man inte fått se kvinnan som skickade alla meddelanden. Hade det istället bara varit en förvrängd röst eller bara textmeddelanden t.o.m. hade The Girls isolation från mänsklig kontakt känns ännu mer total (hennes mentor var ju bandad, så det räknas inte) och mystiken kring vad som egentligen försiggick där utanför basen varit ännu tätare. Bra rulle nevertheless!

Jocke Andersson sa...

Det hade kunnat funka, helt klart och ökat mysfaktorn en hel del. Egentligen så är ju själva handlingen ganska konventionell som den är nu, bara filmat på ett udda sätt. Väldigt kul film, och jag skulle vilja ha mer av samma sort. Får väl hoppas de gör en uppföljare =)

Anonym sa...

Haha! Jag tyckte till och med att Abducted by the Daleks var bättre. Har ni inte sett den så är det på tiden. ;)
http://imdb.com/title/tt0945478/

Jocke Andersson sa...

Äh. Jag gillar ju dalekarna. HAde säkert 50-60 gamla Dr Who vhs:er på den gamla goda tiden. :)