lördag 6 december 2008

Dead Set (2008)


Så, äntligen har jag sett den. Jag var lite osäker innan om konceptet egentligen var speciellt lockande, men efter att ha sett de fem avsnitten rakt av så är jag helt klar på att det fungerar. Jag pratar alltså om den engelska miniserien Dead Set, där vi får följa deltagarna i brittiska Big Brother, ovetandes om att utanför så pågår apokalypsen. Det är faktiskt mycket, mycket bättre än det låter.

Big Brother är nere på sju deltagare och snart skall en till röstas ut ur huset. Producenten är dock oroad över alla skumma nyheter om våldsdåd som hela tiden tar upp mer och mer plats på etern och det pratas till och med om att utröstningen inte kommer att visas alls. Mamman till den deltagare som kommer att slängas ut är på väg i bil, men de stannar till på vägen vid en bilolycka vilket resulterar i att chauffören blir biten och dödligt sårad. Så börjar en kedja med händelser som slutar med att Big Brother deltagarna är bland de få överlevande i byggnaden, samtidigt som pojkvännen till en produktionsassistent försöker ta sig till henne.

Detta är en ren zombiefilm, i stil med den fina remaken å Dawn of the Dead och 28 days later. Det finns inga underliggande tankar, inga sociala kommentarer a la Romero. Bara 142 minuter ren och skär spänning, fullknökat med fint gore. Regin är i stil med 28 days later, mycket handhållen kamera, blandat med de statiska kameror som vi är vana att se i dokusåpor. Konceptet är klockrent. Skådespeleriet är överlag riktigt bra, där mina favoriter är Kathleen McDermott som den härligt blåsta Pippa och Andy Nymans överdrivet svinige producent Patrick. De andra gör sitt bästa att få fram de karikatyrer som behövs för ett Big Brotherprogram och man har verkligen lyckats. Att låta en zombiefilm utspela sig i Big Brotherhuset är faktiskt en veritabelt genidrag. Manuset i sig kanske inte är världens mest originella, man går igenom de faser som krävs för handlingen med att barrikadera in sig, tjafsa inobords i gruppen etc, och allt mynnar ut i ett inte kanske klockrent, men ändå tillfredställande slut. Men ok, vad ni egentligen vill veta är ju hur blodigt det är, speciellt som det faktiskt gäller en tv-serie. Jodå, det är en fin gorefest vi har att göra med. Exploderande skallar, kannibalism, kroppar som styckas, skallar som mosas med brandsläckare och massor med bortslitande av kött från halspulsådern. Förvånansvärt grafiskt alltihopa. Definitivt blodigare än båda Romeros senaste alster faktiskt. 142 minuter med härlig spänning och massor med gore alltså, med en hel del vinkar till zombiefilmer från förr. Rekommenderas varmt till alla fans av zombie och gorefilmer, och även till er som vill se en bra skräckfilm. Mycket bra.

6 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Denna har jag ALDRIG hört talas om! Ska köpas in direkt!

Jocke Andersson sa...

17 euro på play.com. Värd varenda krona! Innehåller en hel del riktigt kul extramaterial också

Weekend Video sa...

Hmm... nu blir jag alltså tvingad att köpa denna då ;D

Jocke Andersson sa...

Alla älskare av blodig och välgjord zombiefilm bör äga denna dvd, så är det bara! :)

Andreas sa...

Låter najs! Blir en tankning på den.

Anonym sa...

Jävligt bra tips! :-l

Jävligt bra miniserie! :-)

Jävligt bra slakt! :-D