onsdag 31 december 2008

Zombies: The Beginning (2007)


Idag ska vi prata om plagiat.

Att som filmmakare låna lite inspiration från andra är helt acceptabelt. Som med alla andra skapare av konst så tar man de delar man finner bra och stöper om dem i sin egen form, må det vara för ren exploitation eller för ett mer konstnärligt värde. Detta brukar resultera i intressanta filmer åtminstone rent underhållningsmässigt. Sen har vi Zombies: The Beginning.

Har ni sett James Camerons Aliens? Då har ni redan sett Zombies: The Beginning. Mattei har helt enkelt laddat ner manuset, bytt namn på karaktärerna och bytt ut elaka rymdvarelser mot elaka zombies. Se om ni känner igen den här storyn:

Efter händelserna i Island of the Living Dead, Matteis zombierulle från året innan så vaknar Sharon, den enda överlevande, upp på sjukhuset efter att ha hittats drivande på havet. Helt plötsligt förvandlas hon till en zombie, men det visar sig vara en dröm. Strax därefter befinner hon sig inför en kommitte från Tyler Corporation som ägde båten i första delen. Ingen tror på henne när hon berättar vad som hänt henne och besättningen och hon blir av med sitt jobb. Ett år senare så befinner sig Sharon i ett kloster när en man från Tyler Corporation söker upp henne och erbjuder henne jobbet tillbaka. Det visar sig nämligen att man satt upp ett laboratorium på ön och att man nu tappat kontakten med det. Man vill skicka dit elitsoldater och henne som rådgivare. Sharon är inte så intresserad men efter att ha drömt en rejäl mardröm natten därpå så bestämmer hon sig för att följa med. När de anländer till ön så...

Nä, seriöst, jag orkar inte skriva mer här. Man har alltså kopierat manuset, scen för scen med mycket av originaldialogen som här får uttalas av riktigt uselt dubbade skådisar. Man har till och med snott scener från originalfilmen, mot slutet när allt håller på att braka samman. Det enda som inte finns kvar från originalet är den lilla flickan och Bishop, androiden. Annars är allt med. Det här gör att filmens första halva är rätt tråkig. Att se Aliens uppföras med 0.01% av budgeten och talangen från första filmen är ungefär lika upphetsande som att läsa Faddes självbiografi. Men när zombierna kommer in i bilden så blir det faktiskt bättre. Mattei må ha varit ganska usel på att välja manus men han hanterar åtminstone sin kamera som om han bryr sig om vad han filmar. Även om man fortfarande känner igen scen efter scen från Aliens så är det kompetent filmat och zombier är alltid roligt att se på. Gorequotan är helt ok, men tyvärr är specialeffekterna aningen billiga vilket märks främst när det kommer till exploderande skallar. Ambitiöst är det dock.

Zombies: The beginning är en besvikelse efter att ha sett den sköna Island of the Living Dead som var en klyschig men välgjord zombierulle som var precis så trevlig som den verkade. Zombies är en helt ok litren timewaster, men jag avgudar Aliens alldeles för mycket för att kunna acceptera det här. Å andra sidan så är det ju inte alltför ofta det produceras Italiensk zombiefilm nuförtiden så jag kan inte hata den. Mattei, du är saknad.

Var kom varulven ifrån förresten?

Här är trailern. Se hu många scener ni känner igen från Aliens.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Men varför... åh varför har du läst Faddes självbiografi?

Jocke Andersson sa...

Givetvis så har jag inte läst den, men jag bläddrade faktiskt lite i den härom dagen. Den är typ 120 sidor, fet med viktig information.