måndag 8 december 2008

The Soldier (1982)


En annan regissör som är saknad är James Glickenhaus som levererade ett flertal riktigt fina actionfilmer på 80 och 90talet innan han gav upp filmbranschen helt och blev aktiemäklare. Han spottade ur sig några av 80talets finaste lågbudgetactionrullar som jag garanterar att de flesta har sett. Filmer som The Exterminator, Blue Jean Cop och Jackie Chanrullen The Protector har förgyllt många kvällar i de svenska hemmen. Alla dessa rullar är lågbudgetfilmskapande utanför stora studios när den är som bäst. Snygga, hårda actionrullar där manuset kanske inte är det viktigaste. Glickenhaus får gärna göra comeback.

The Soldier är Glickenhaus tredje film, direkt efter The Exterminator, och här får vi hård 80talsaction, inspirerat av James Bond och allsköns kalla krigetromaner, där Ken Wahl spelar en superagent som endast lyder under CIA:s chef. Elaka ryssar stjäl plutonium och hotar smälla av en atombomb i Saudiarabien för att förstöra hälften av jordens oljeresurser om inte Israel tar sitt pick och pack från västbanken. Detta kan ju våran hjälte inte låta ske, men situationen blir svår när chefen för CIA blir lönnmördad och The Soldier blir sedd som en rogue agent. Han plockar då raskt ihop sitt gamla team med elitsoldater för att sätta stopp för den röda faran, för de kan ju inte få göra hur de vill.

Manuset är filmens svaga punkt. Själva storyn i sig är helt ok, men det känns inte riktigt färdigt. Personer dyker upp i handlingen och försvinner lika snabbt, utan en vettig anledning. Det känns som att manuset hade behövt någon revision till. Annars är det verkligen en fin actionrökare vi har att göra med här. Glickenhaus var rikigt bra med just action och det visar han upp storslaget i bla en riktigt cool sekvens där soldaten blir jagad på skidor och scenerna där ryssarna stjäl plutoniumet är riktigt snygg. Actionscenerna är härligt blodiga också, med rejäla squibs, precis som vi vill ha det. Tack vare Glickenhaus fina regi och ett bra tempo så blir man aldrig uttråkad, och även om The Soldier inte är något mästerverk så är den i alla fall en solid och snygg actionfilm som för en tillbaka till det glada 80talet och videoapparaternas topmatade luckor, vilket ger det hela lite extra mysighet. Rekommenderas till alla älskare av bra 80talsaction och även till de som gärna har sina filmer uppblandade med lite kallt krig.

6 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Det är verkligen en actionklassiker! Och alla gillar vi att se Kinski i minimala skidtights! ;)

Jocke Andersson sa...

Hehe, jotack, det var en speciell upplevelse. Jag antar att du sett extramaterialet angående just Kinski och byxorn? :)

Weekend Video sa...

En höjdar scen i Blue Jean Cop är när Sam Elliot vaknar på bion till The Soldier och just scenen med skidorna :D

Fred Anderson sa...

Jocke: Absolut, bra lite featurette också :)

Anonym sa...

Fan vad jag gillar den här bloggen! Ville nog mest bara säga det.

Jocke Andersson sa...

Tack så mycket, Mr_v! :)