söndag 28 december 2008

Right at your door (2006)



Dags för lite lågskalig katastroffilm!

Varje större stad i Usa när antagligen en rädsla för den smutsiga bomben, en explosion som inte bara dödar direkt utan som även innehåller sotra mängder radioaktivitet eller till och med biologiska stridsmedel, allt för att maximera skada under en längre period. Right at your door tar det temat och låter det utspela sig i mer eller mindre samma hus under de första dagarna under attacken. Vad som är uppfriskande är att inga fingrar pekar någonstans, attacken sker och vi får följa huvudersonerna som försöker leva igenom dess efterspel.

Rory Cochrane (CSI Miami) och Mary McCormack (West Wing) spelar ett ungt par som bor i förort till Los Angeles. McCormacks karaktär är på väg in till jobbet när det smäller och Cochrane försöker desperat få reda på om hon är vid liv, inklusive ett försök att åka in till staden, men märker att polisen spärrat av. Han åker hem igen och börjar lyssna på radionyheterna som förklarar att flera bomber exploderat i staden och att de innehåller någon form av nervgift eller liknande. Rådet de ger ut är att spärra in sig i sina hus, tejpa igen alla dörrar och fönster och inte komma i någon kontakt med någon som varit i närheten av bomberna. Aska full med smitta börjar snöa ner över området så han följer deras råd, tillsammans med grannens trädgårdsmästare som inte lyckats ta sig hem. Problemet nu är att hans fru överlevt och står helt plötsligt utanför dörren och vill komma in.

Konceptet är enkelt och effektivt. Det enda vi får se av själva katastrofen är några enkla men snygga specialeffekter bestående av rökpelare från Los Angeles kärna. Filmen utspelar sig till 95% i och omkring huset, vilket fungerar alldeles utmärkt tack vare ett solitt scenario och bra skådespeleri från de två huvudrollsinnehavarna. Publiken vet lika lite som dem om vad som egentligen händer vilket gör det lätt för en att leva sig in i dramat. Det hela håller förvånansvärt bra ända fram till slutet, då filmen helt plötsligt stoppar in en twist som känns direkt hämtad från Twilight Zone, som iofs fungerar men ändå känns ganska löjlig. Låt detta inte hindra er från att se denna film som tack vare stabil regi och bra skådespelare blir en riktigt bra nagelbitare.

1 kommentar:

Fred Anderson sa...

Du verkar ha full koll på alla dessa realistiska domedagsfilmer :) Den enda jag sett är Miracle Mile, som är toppen!