måndag 13 april 2009

Apparitions (2008)


Martin Shaw från gamla kultserien The Professionals spelar Father Jacob, en superpräst. Man skulle kunna kalla honom för kyrkans McGyver, en van exorcist som man kan tänka sig skulle kunna sitta och jämföra ärr med Father Merrin över en flaska whiskey. Ok, det kanske var att ta i, men Jacob är en hårding med med en stark tro på såväl Gud som Satan och som vet vad man säger till en demon.

Apparitions är en tvserie med övernaturliga inslag i sex avsnitt som producerades av BBC och visades under hösten/vintern 2008. Father Jacob jobbar på den avdelning inom den katolska kyrkan som undersöker mirakel. Sedan tidigare så har han stor erfarenhet av exorcism och förväntas ta över tjänsten som huvudexorcist, något han inte är speciellt intresserad av. Problemet är att den andra sidan vet vilken bra exorcist han skulle bli och eftersom tiden är nära för vissa "förändringar" så gör de allt de kan för att han skall byta sida, och de kan vara rätt övertygande när flera av hans nära vänner börjar dö. Förutom de nära vänner som visar sig vara satanister såklart. Det här är dock bara fragment av ramhandlingen i de sex timmeslånga avsnitten. Det pågår en hel del annat också, Antikrist måste ju födas och mirakel ska fejkas med mera. Allt detta leder fram till en speciell händelse som skall släppa lös... något.

Min första tanke efter att ha sett de första avsnitten var att detta var en väldigt religiös tv-serie, att det nästan kändes som en lång reklamfilm för den engelska kyrkan. Men efter att ha bearbetat den tanken lite så insåg jag att om jag kan köpa acceptera den bakomliggande grundtanken i filmer som Exorcisten och Omen, då kan jag acceptera det här. Skillnaden är egentligen inte så stor, det är bara det att Apparitions är mycket mer detaljerad. I slutändan så är det samma baktanke, den klassiska kampen mellan Gud och Satan som genomsyrar hälften av alla skräckfilmer som någonsin gjorts. När man kommit till insikt med detta så blir det helt plötsligt mycket lättare att avnjuta Apparitions som ren underhållning. För underhållande, det är det. Först och främst så bjuds vi på riktigt bra skådespeleri rakt igenom, speciellt av Martin Shaw som Father Jacob, men även av Rick Warden som den besatte Michael. Ett annart stort plus är att serien är väldigt fri från flashiga specialeffekter. Här blir det inga morphande ansikten eller cgidemoner, allt framställs med enkla, praktiska och välgjorda effekter och röster vilket känns väldigt fräscht. Det blir helt enkelt betydligt lättare att acceptera hela konceptet med besatthet och syner som gör grundpelarna i Apparitions. Detta är en välproducerad tv-serie för oss som gillar lite lagom skruvade övernaturligheter. Rekommenderas.

10 kommentarer:

Weekend Video sa...

Låter onekligen intressant denna! Är det en avslutad serie eller kommer där fler delar?

Jocke Andersson sa...

Den har ett storyarc som är avslutat, men som lämnar hintar om en fortsättning. Som slut är det dock tillfredsställande, men jag ser gärna att det kommer mer avsnitt. :)

Jocke Andersson sa...

Jag har ingen aning om det kommer nya avsnitt förresten... jag tror inte att den var sådär superpopulär, men den fick ok kritik.

Sen måste man ju stödja exorcister med snyggt skägg. Martin Shaw har inte riktigt lika snyggt skägg som Paul Naschy i Exorcism, men nästan. ;)

Weekend Video sa...

Förekommer det mycket exorcism-raffel eller det är bara prat och lite handling?

Skäggiga exorcister måste stödjas! Fast Naschy är alltid snyggast ;D

Jocke Andersson sa...

Exorcismerna är rätt lågmälda, åtminstone om man jämför med Exorcisten och sånt. Men de känns åtminstone rätt autentiska. Det svettas blod, glas krossas och sånt. :)

Sen förekommer det faktiskt lite gore också. En snubbe blir t ex av med all sin hud. :)

Weekend Video sa...

Saken är penis då. Den kommer att inhandlas. Tack för tipset :D

Jocke Andersson sa...

Jag har för mig att jag pröjsade 13 euro från Play. Bra pris. ;)

Fred Anderson sa...

Om jag får tipsa om en annan brittisk serie så är Messiah helt klart bland det bästa jag sett. Traditionellt brittiskt drama blandad med listig seriemördar-thriller. Finns visst fyra säsonger, och åtminstone de två första är utmärkta. Ska försöka se de andra två vid tillfälle.

Weekend Video sa...

Beställd nu från PLAY. Tack för tipset :D

Jocke Andersson sa...

Det ska bli kul att höra vad du tycker. :)