söndag 12 april 2009

Zombie diaries (2007)



När den här filmen dök upp så var mitt första intryck att detta var något som skyndades ut lagom till att George Romero fick ut sin Diary of the Dead då grundkoncepten var likadana, en zombieapocalypse filmad i stil med Blair Witch Project. Nu är Zombie Diaries inte direkt någon kopia, utan en helt ok liten zombierulle som kanske inte är direkt originell, men som åtminstone försöker ha en egen story. Resultatet kanske inte är något banbrytande men som underhållning helt ok. Vi får följa några grupper som försöker överleva efter att en zombieepeidemi tagit över England. Några försöker hitta en säker plats, andra försöker försvara den plats de hittat och alla vägar korsas till slut, kanske ändå inte på det sättet man förväntat sig. Att säga mer vore att spoila men jag måste säga att filmen tog inte en riktning som jag varken förväntat mig eller egentligen riktigt uppskattade.

Till sitt försvar så har filmen faktiskt riktigt bra zombiemakeup, ruttnade saker med stora hål i sina ansikten där ben och tänder sticker ut, och det lilla gore vi får är välgjort. Den lilla musik som finns maximerar den stämning som filmen har och man får en relativt bra känsla av en övergiven landsbygd. Problemet är annars att filmen hoppar fram och tillbaka i tiden, och mellan de olika grupperna, utan att riktigt sy ihop handlingen såpass bra som det behövs för att man verkligen ska vilja följa karaktärerna genom deras helvete. Att allt är filmat av karaktärerna med handkameror gör inte den saken bättre, där man hoppar hejvilt mellan kameramän utan att man lär känna dem. Skådespeleriet är väldigt ojämnt, tyvärr med betoningen på det rätt platta. Som jag nämnde ovan så är filmen inte heller speciellt blodig, vilket är något som en rejäl zombiefilm inte får sakna. Lite squibs och lite tarmar, det är allt. Det är nog det som är felet med filmen, man hade antagligen inte någon klar plan över hur det hela skulle sluta och därför har filmen en allmänt tunn känsla som gör att filmen tyvärr inte blir något annat än en ambitiöst misslyckande. Man har aldrig tråkigt, men man känner sig nästan lurad när det hela är över.

2 kommentarer:

Mr_V sa...

Den här hat stått i min hylla ett tag, vet inte varför den inte åkt på. Har nästan känt mig lite "mätt" på zombiefilm eftersom det plöjs ut io såna mängder nuförtiden. Men det låter ju onekligen som den här håller för en koll...

Jocke Andersson sa...

Den är helt ok, varken mer eller mindre. Jag har sett betydligt bättre (och sämre). Det känns som om att filmen hade tjänat lite mer på ett tightare manus... men det är iaf ingen film som man svär över att man sett :)