fredag 10 april 2009

Blood, Boobs and Beast (2007)


Don Dohlers liv hade antagligen sett aningen annorlunda ut om det inte varit för en speciell händelse 1976 när kontoret han jobbade på blev rånat av några individer beväpnade med avsågade hagelgevär. Medan en av dem tryckte pipan mot hans tinning så började han inse att man kanske skulle ha tagit tag i vissa saker i sitt liv och gjort något med det. Han överlevde händelsen och detta resulterade i att han tog sig i kragen och lyckades finansiera The Alien Factor, en ultralågbudget science fiction film om ett rymdskepp som kraschat i Baltimore och släppt lös flera elaka monster som börjat sätta i sig den lokala befolkningen. Filmen var verkligen en familjeaffär då den bitvis var inspelad i Dohlers trädgård och hade halva hans släkt i mindre roller. Från 1978 fram till 2001 så spelade Dohler in sammanlagt sex filmer som mer eller mindre gått till skräpfilmshistorien och Blood, Boobs and Beast är en mycket rolig och intressant dokumentär som handlar om hur det är att producera lågbudgetfilm och hur det är att vara en mindre kultfigur. Hans första filmer var ganska snälla saker, som lyckades få till bra distributionsavtal på tv eftersom science fiction film var på ropet efter Star Wars framgångar, men snart tvingades han även inkludera de tre B:n som dokumentärens titel hänvisar till, allt för att lättare få distribution. BBB visar ett porträtt av en väldigt vanlig man som gjorde film för att han tyckte om det, och även om han inte var någon stor regissör, delvis på grund av de väldigt låga budgetar han hade att röra sig med, så märker man att kärleken till effekterna och monstren lyser igenom. Vi får följa Dohler under inspelningen av hans sista film, Dead Hunt, och de problem som gärna uppstår med skådespelare som inte dyker upp och de diskussioner om hur mycket tuttar man verkligen ska trycka in i filmen för att göra den mer explotiativ. Samtidigt så får vi träffa Dohlers familj och den inverkan filmskapandet haft på dem och de in hans omedelbara närhet, i motgångar och dödsfall. Speciellt sorgligt blir det mot slutet när Dohler får reda på att han har hjärn- och lungcancer och börjar reda ut sina affärer.

Det här är en mycket intressant och välproducerad dokumentär som borde tilltala alla som är intresserad av skräck och sciencefictionfilm, eller helt enkelt filmskapande i allmänhet. Dohler framstår nästan som tråkig i sin Svenssonhet men å andra sidan så är det just det som gör honom fascinerande. Han tog sin dröm och sprang med dem och även om han aldrig blev ett stort namn så finns det fortfarande massor med personer där ute, inklusive mig, som minns honom och hans filmer med värme. Rekommenderas varmt till alla filmfans.

Med på dvdn följer även Dohlers Nightbeast, hans första riktiga BBBfilm om en rymdvarelse som kraschlandar på Jorden och springer omkring i skogen och sliter tarmar ur ett antal riktigt träiga skådespelare. Underbart. Den innehåller även vad som antagligen är filmhistoriens mest osexiga sexscen. Extramaterial blir inte bättre än så.

Filmens officiella hemsida

2 kommentarer:

Mr_v sa...

Såg denna häromkvällen och håller med om att den var oväntat välgjord och faktiskt ganska gripande stundtals. Hade dock velat vet lite mer om den läskiga snuten som regisserade på slutet. Vilken skum figur!
Sorglig, underhållande och intressant dokumentär på samma gång, riktigt sevärd!

Jocke Andersson sa...

Jotack, han var lite konstig. Jag fick intrycket att om han inte gjort lågbudgetfilm så hade han gjort amatörporr med frugan. Vet inte var jag fick det ifrån, men det kändes så.... ;)