söndag 30 mars 2008

Return to the house on haunted hill (2007)


William Malones remake av House on the haunted hill är för mig en underskattad film som oförtjänt fick relativt dålig kritik vilket känns konstigt då det är en synnerligen kompetent och spännande film som kanske inte är speciellt originell men som vinner pga ett kul koncept, bra skådisar och riktigt roliga effekter. Jag måste faktiskt erkänna att jag tillhör den lilla klick med människor som gillade den varelse som filmen bjuder på i slutet. Nu har det ju dykt upp en remake och frågan är då om denna, direkt till dvdfilm, kan vara en värdig uppföljare. Svaret är, både ja och nej.

Denna film följer systern till en av de överlevande från originalet. Hon blir kidnappad av några legosoldater som dödat hennes syster för att komma åt en värdefull staty som tydligen ska finnas i det gamla mentalsjukhuset och det står inte på förrän de är inlåsta och avplockade en efter en.

Som uppföljare är det helt klart en godkänd film som är underhållande från start. Vad den däremot saknar är den känsla av ondska som genomsyrade originalet och nu får vi istället en "vanlig" skräckfilm. Karaktärerna är även de inte alls lika bra som i originalet - det finns ingen som ens är i närheten av Geoffrey Rush eller Famke Janssen, förutom Jeffrey Combs som alltid är rolig att se på och han gör ett bra jobb med en roll som egentligen bara kräver att han ska stå och se elak ut. Skådespelarna gör annars ett ok jobb med det manus de har så det är ingenting som drar ner betyget egentligen. En annan som som inte riktigt funkar är själva roten till allt ont, den elaka Baphometstatyn. Ideén är bra, men budgeten är alldeles för låg för att de ska kunna göra något vettigt med den. Scenen när de hittar statyn djupt nere i källaren i någon slags organisk kammare borde ha varit filmens höjdpunkt men det blir alldeles för plastigt och olevande för att funka. Förutom detta så är dock filmens specialeffekter väl godkända. Vi får en hel del riktigt sköna spöken, lite så där lagom Silent hill-influerade och det blir även en hel del roligt blod. Det känns lite som jag kritiserar filmen alldeles för mycket då det egentligen är fråga om en rulle som antagligen är fullt medveten om sina brister. Man får känslan att de inte hade några andra ambitioner än att göra en sjysst skräckfilm och de har de lyckats med. Gillade du ettan, se den. Gillar du skräckfilmer passar den alldeles utmärkt en seg lördageftermiddag.

Inga kommentarer: