lördag 30 maj 2009

The Haunting of Hell House (1999)


Egentligen så skulle den här filmen ha hetat A Ghostly rental, efter den Henry James novell som filmen är baserad på, men eftersom den kom ungefär samtidigt som Jan De Bonts onödiga remake på Robert Wise The Haunting så valde man att döpa om den till något aningen mer exploativt. Jag hade helt klart föredragit om man behållit originaltiteln då detta egentligen inte är någon ren spökhusfilm, där huset ifråga endast har en mindre roll i det hela, fast å andra sidan så känns det helt ok att ha en titel som The Haunting of Hell house i sin dvdsamling.

En ung man som studerar på ett amerikanskt universitet någon gång runt sekelskiftet har ett förhållande med en kvinna som hans föräldrar inte accepterar. När hon blir gravid så tvingar han henne att göra en illegal abort, som givetvis resulterar i att hon dör. Nu börjar han se henne överallt och tror till en början att han är galen, tills en universitetslärare berättar sin egna historia om besök från andra sidan.

Nu har jag inte läst originalnovellen men jag får intrycket att det är två relativt separata historier här, som tyvärr inte vävs ihop speciellt bra. Huvudhistorien, om den plågade unge mannen, fungerar dock väldigt bra som en mysig liten rysare, även om jag hellre hade sett att detta varit en tvfilm inspelad för engelsk tv. Nu är detta något helt annat, en Roger Corman produktion som spelats in på Irland av budgetskäl, på både gott och ont. Det goda är att även om filmens regi och foto är aningen klaustrofobiskt så lyckas man ändå ta väl vara på det gråa och fuktiga landskapet. Det onda består mest av irländska skådespelare som skall låta som amerikaner vilket inte fungerar speciellt bra överhuvudtaget. Annars är detta en film med väldigt hög betoning på trevlig. Den är inte speciellt läskig eller direkt spännande, men å andra sidan är den aldrig tråkig och rullar på bra med några små twister och halvkrypande scener längs med sina 90 minuter. Antagligen så hade det fungerat bättre om den spelats in för tv, och man dragit ner lite på de halvblodiga drömmarna som huvudpersonen får genomlida. Men det fungerar ändå. Trevligt alltså.

Inga kommentarer: