torsdag 14 maj 2009

Martyrs (2008)


Ytterligare en i vågen av franska "Torture porn" filmer som ploppar upp som svampar ur marken, trodde jag. Ack så jag bedrog mig. Fast nu tänker jag först ägna en liten del av recensionen till att gnälla lite.

Torture porn? Skitsnack. Sådana filmer har alltid funnits men tack vare att Sawfilmerna (som för övrigt är bra jävla tama jämfört med mycket annat) blivit populära så behöver de icke insatta kritikerna ett nedlåtande uttryck för att beskriva dem. Trams.

Hur som helst, för att återgå till Martyrs:

En till synes vanlig familj sitter vid frukostbordet och gnabbar trevligt med varandra, precis så där som trevliga små familjer gör på morgnarna. Det ringer på dörren och pappan går och öppnar, varpå Lucie, en smått störd ung tjej kliver in, skjuter honom i magen med ett hagelgevär och fortsätter med att avrätta resten av familjen. När allt är över ringer hon ett telefonsamtal till sin vän Anna och förklarar att hon hittat dem, de som gjorde illa henne. Anna kommer till platsen och blir smått chockad när hon får se massakern. Orsaken till detta är att Lucie i sin barndom blivit kidnappad av några människor som torterade henne konstant. Hon lyckades fly men har inte riktigt fungerat sedan dess och har letat efter sina plågoandar, vilka hon nu påstår är föräldrarna i den familj hon precis mördat. Anna är osäker, men hjälper till att få undan kropparna. Sen blir det bara värre. Och värre. Och ännu värre.

Jag vill inte berätta mer av handlingen, det känns redan som att jag berättat alldeles för mycket men jag måste säga att jag blev smått imponerad över hur de lyckades höja allt ett hack, gång på gång. Det är mycket i filmen som verkligen gör ont att se på, men utan att det känns sådär direkt snaskigt exploativt som i t ex Hostel och allt det där tramset. De två unga kvinnliga skådespelarna i huvudrollerna är helt suveräna vilket gör att allt känns mer äkta och smärtan blir ännu mer intensiv. Vissa recensenter har klagat på att det blir klyschigt i slutet, men det kan jag inte riktigt hålla med då jag tycker det passar in alldeles utmärkt i storyn. Jag har faktiskt inte så mycket mer att säga än att Martyrs är en riktigt bra, hård och obehaglig thriller med några riktigt sköna twister.

5 kommentarer:

Andreas sa...

Har varit nyfiken på denna ett tag nu, men inte kommit till skott.

Måste säga att jag hade svårt för Hostel (inte pga våldet) som jag tyckte var tråkig, men däremot gillade jag franska High Tension.

Andreas sa...

Finns det ingen barntillåten version? Om man bara vill se de snygga tjejerna på framsidan utan allt blod och slafs?

Andreas sa...

Btw; vore kul och intressant att se ett inlägg under rubriken "Torture porn - ett försvarstal" för en sån som mig, som aldrig fattat tycke för genren eller förstått attraktionen i den.

Fred Anderson sa...

Bra liten stycke om det larviga uttrycket "torture porn"!

MaNi sa...

Mmm... den här gillade jag mycket, smart och ruggig. och "de snygga tjejerna" blev snyggare med blod och slafs. Får mig att skämmas över att jag ser för lite film som inte kommer från USA.