måndag 4 maj 2009

The Hunted (2003)


The Hunted är en fin liten film, med en enkel och fungerande handling där Benicio Del Toro spelar en armetränad lönnmördare som fått nog och börjat mörda jägare ute i skogen. Han jagas nu av den man som tränade upp honom (Tommy Lee Jones) och större delen av FBI. William Friedkin regisserar på sitt vanliga professionella sätt och filmen är full av snygga biljakter och coola, blodiga knivslagsmål. Det är full rulle från start ett och man har aldrig tråkigt. Varför sågades då filmen totalt när den kom? Tommy Lee Jones gör sitt vanliga hantverk, och det är inte speciellt svårt att köpa honom som en mästare i diverse kampsporter. Friedkin gör vad Friedkin gör bäst, och man får vad man förväntar sig. Var ligger då problemet? Jo, Benicio del Toro. Del Toro är en bra skådespelare vars fysiska skådespeleri fungerar utmärkt, men så fort han öppnar munnen så blir det fel. Detta är speciellt påtagligt i en scen där han pratar med sin styvdotter om hur djur jagar. Så länge han smyger omkring i skogen och sätter fällor så är han klockren, men annars… nä…

The Hunted är verkligen inte en dålig film. Den är kompetent, välgjord, full med riktigt blodiga knivslagsmål och det enda som drar ner betyget är Del Toros usla hanterande av sin dialog. Han ska nog hålla sig till mer skruvade karaktärer (Jag kan se om Fear and Loathing in Las Vegas hundra gånger till). Han förstör inte filmen, men jag kan faktiskt förstå vissa delar av sågandet.

2 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Älskar The Hunted. Kniv-fighterna är fantastiska :D

Patrick B sa...

Jeg så den når den kom ut, så det begynner å bli noen år siden, men jeg husker veldig godt at jeg hadde Rambo i bakhodet under hele filmen.