måndag 28 januari 2008

Pulse (2006)


Nyinspelning. Då var vi där igen. Det där fula ordet. Pulse är ytterligare en film som är ett tydligt bevis på att sådana är totalt onödiga. En snygg film, inte helt utan kvaliteter, men som är så mycket mindre än sin förlaga. Originalet, den japanska Kairo från 2001, är en av de japanska skräckfilmer som faktiskt hade något eget att säga i den stora vågen av filmer som spottades ut efter Hideo Nakatas Ring. Pulse har ingenting att komma med. Det gör till och med det enorma misstaget att vara en skräckfilm utan kalla kårar.

Vi får följa några studenter på universitet som kommer i kontakt med en underlig hemsida som ställer frågan "Vill du se ett spöke?". När de svarar ja så släpper de lös något som får dem att tappa all vilja och lust för att leva och stärker en ond krafts fäste bland de levande.

Storyn i sig är det inget fel på egentligen, men det är i grund och botten en urvattnad, fördummad version av originalet. Samma handling, men som vanligt så måste det amerikanska manuset förklara allting och slänga sig med en massa helt onödig hackerlingo etc, vilket resulterar i att allting blir helt utan någon som helst form av skräck. Jag kan inte klaga på skådespeleriet heller - Kristen Bell och hennes medspelare gör bra ifrån sig, även om de aldrig kommer att vinna några priser för det - vilket antagligen beror på att manuset inte ger dem något speciellt köttigt att jobba med. Regin är väl ganska ok den också och filmen ser åtminstone riktigt bra ut, med alla mörka filter och platser som verkar vara valda just pga att de hade passat bra i originalet.

Nåja, den duger om du absolut inte har något annat att se eller om du är svältfödd på mörka skepnader i ögonvrån, för det finns helt klart sämre skräckfilmer därute. Det hade dock varit myckter trevligare att se all den här talangen göra något lite mer eget. Se hellre originalet om du inte sett den redan.

Inga kommentarer: