lördag 15 november 2008

Flight of the living dead (2007)


Femordsrecension: Ytterligare en zombiefilm i mängden.

Lite längre version:

Min egna lilla teori om den här filmen är att manuset legat på någon hylla rätt länge. När Snakes on a plane släpptes och Zombiefilmen fått ett uppryck tack vare remaken på Dawn of the dead och 28 days later så plockades det fram, putsades upp lite och blev tilldelat en liten budget. Då manuset faktiskt är förvånansvärt välskrivet (i den mening att man gått så långt som att skapa distinkta karaktärer som faktiskt fungerar) så hade detta kunnat bli en liten pärla, men tack vare den låga budgeten och det långsamma tempot så tar det aldrig riktigt fart. Det blir inte bättre av att filmen inte är speciellt blodig heller. Lite CGI blodsprut och någon exploderande skalle, men mycket mer än så blir det inte. Jag skulle kunna tänka mig att manuset från början helt enkelt var något helt annat, lite mer i stil med en standard katastroffilm, då det dröjer halva filmen innan zombierna dyker upp i bilden. Helt åt helvete är det dock inte. Tack vare de sjyssta karaktärerna och kompetent skådespel så tappar man aldrig riktigt viljan att se klar filmen. Handligen är löjligt simpel, där ett läkemedelsföretag experimenterat med ett serum som dödar människor för att genast återuppväcka dem igen som galna mordmaskiner. De har lyckats smuggla ombord en nerfrusen, smittad person på planet och det slutar givetvis i en zombieepidemi. Att piloterna dör och en passagerare måste landa planet, det var ju verkligen något nytt.

Flight of the Living Dead aka Plane Dead är klyschig och trevlig, men tack vare den långsamma första halvan och avsaknad av en rejäl blodorgie så kan jag nog inte rekommendera den till andra än de av oss som måste se alla zombiefilmer som existerar. Jag kan dock säga att det finns betydligt sämre rullar att stoppa i dvdspelaren.

1 kommentar:

Fred Anderson sa...

Som du säger, lite... menlös kanske. Borde ha haft mer gore. Men jag blev inte uttråkad i alla fall, och lär nog förr eller senare införskaffa den på dvd.