måndag 3 november 2008

Pieces (1982)


Jag mindes Pieces som en riktig skräpfilm, en film som inte hade något speciellt värde. Nu när jag sett om den i en fin, restaurerad utgåva så har jag svängt hel och ser nu filmen som en klassiker. Inte en klassiker i direkt mening, absolut inget mästerverk men däremot en klassiker inom sin genre - exploitation. Pieces är en sanslöst blodig film, fylld med naket och snyggt filmade mordsekvenser. Synd bara att manuset är en sån bagatell.

När Pieces börjar så är året 1942. En ung kille sitter i sitt pojkrum läggandes ett pussel. När hans mamma kommer in och får se att det är ett pussel föreställandes en naken kvinna så blir hon fly förbannad och hotar bränna upp det. Detta resulterar i att pojken helt sonika går och hämtar en yxa och hackar sin mor i småbitar. Det hade vi väl alla gjort? Man får inte hämma en ung mans utveckling sådär bara för att fadern är ett otroget svin, eller hur? Nåväl, 40 år senare befinner vi oss på ett universitet. En ung kvinna ligger och solar på gräsmattan då en svartklädd man i hatt helt plötsligt kommer fram och sågar huvudet av henne med motorsåg. En smått gialloinfluerad mördare är lös! Polisen står maktlösa utan ledtrådar. Att de är ganska inkompetenta och måste ta en ung student till hjälp för att överhuvudtaget komma någonstans gör ju inte saken bättre. Mördaren fortsätter sitt slaktande av mestadels avklädda unga kvinnor och det står helt klart att det hela har något att göra med händelserna 40 år tidigare då vi ser den handskbeklädde mördaren lägga några bitar av sitt nakenpussel varje gång han dödat ett offer. För att inte tala om pusslet han gör med de kroppsdelar han tar med sig från mordplatserna...

Juan Piquer Simon är en regissör som har en del talang, men uppenbarligen så var han inte alltför intresserad av att göra något vettigt med Pieces, vars manus är en rätt träig pastisch på den Italienska Giallo-genren. Dialogen är rätt usel och själva handlingen i sig har inte mycket matigt att komma med, där scenerna mellan morden bara känns som en lång transportsträcka. Däremot så kvicknar regissören till i mordscenerna som alla är fantasifullt filmade och härligt blodiga med mer än väl godkända specialeffekter. Det sågas hejvilt med motorsåg och hackas med knivar och yxor, mycket tillfredsställande för oss gorehounds. Att filmen är knökfull med naket gör ju inte saken sämre. Juan Piquer Simon har även stoppat in en hel del kultskådisar i mindre roller som bara ökar underhållningen. Christopher George, Lynda Day George, Paul Smith, Jack Taylor och Edmund Purdom är namn som passar fint till en sån här rulle. Pieces är verkligen en mindre klassiker inom den här genren, tack vare sina brutala, grafiska mord och all naken hud. Gillar du den typen av film så ska du verkligen se den. Annars är det nog säkrast att hålla sig borta, för det vore väl synd om sånt här onyttigt godis skulle smaka bra?

3 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Fan, jag väntar fortfarande på DVD! Vill se om den NU!

Jocke Andersson sa...

Dvdn är så fin så fin så fin.... :) En timme lång intervju med JPS, bara en sån sak.

Fred Anderson sa...

Riktigt bra dvd, och en riktigt underhållande film! Gore, naket och helt vansinniga idéer. Bara slutet är briljant i absurdum :)