söndag 30 november 2008

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal skull (2008)


19 år fick vi vänta. Många av oss trodde inte att vi skulle få se någon mer Indiana Jonesfilm, speciellt med tanke på att Harrison Ford börjar bli till åren kommen, men i somras kom den äntligen. Filmen har dock fått mycket kritik för att den inte skulle vara speciellt lik de andra filmerna, med en handling som inte alls passade med de förra filmerna, speciellt det science fiction-element som man introducerat. Jag håller inte med om det.

Den här gången utspelar sig handlingen på 50talet, mitt under det kalla kriget. Fienden är rysk och målet en gömd stad någonstans i Amazonas. Vi får till och med en cameo av Arken från första filmen innan det bär av in i djungeln i ett rasande tempo. Här följer det gamla vanliga, slagsmål, fällor och allt det som vi förväntar oss av en Indiana Jonesfilm innan vi kommer till den överdånigt specialeffektsspäckade finalen. Precis som vanligt alltså. Allt är precis som det ska vara.

Att vissa säger att man förstört Indiana Jones med science fiction-bitarna är rent absurt. Att samma personer accepterar Arken från bibeln, som är lika mycket science fiction för mig som Erich Von Dänikens böcker, får mig att tro att folk helt enkelt bara vill gnälla. Man har fått vänta länge och bara för att filmen inte var _exakt_ lika bra som Raiders of the Lost Ark så sågar man filmen. Löjligt. Att man sen tycker det är löjligt att Indiana överlever en atombomb genom att sitta i ett blyinfattat kylskåp, ja då måste man ju tycka att är löjligt att kasta sig ut ur en störtande flygplan på en gummiflotte och överleva. Det tillhör genren. Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull är ett fint filmat actionspektakel med sköna skådespelare och ett manus som aldrig låter en pusta ut. Visst, perfekt är det inte. Harrison Ford känns bra gammal även om han inte är riktigt lika stel som jag var rädd för. En lång actionsekvens i mitten av filmen som består av en biljakt i djungeln har förvånansvärt dåliga effekter i jämförelse med resten av filmen och känns inte speciellt trovärdig, magin är inte så stabil som man önskar. Men annars är detta en värdig uppföljare. Inte riktigt lika bra som Raiders of the Lost Ark och Indiana Jones and the Last Crusade, men snäppet ovanför Temple of Doom. Riktigt fin underhållning alltså.

5 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Trevligt att du gillade den. Håller med full ut.

Har också irriterat mig på att folk accepterar gudar och demoner i de äldre filmerna, men inte klarar av det som sker i den här. Same shit liksom :)

Anonym sa...

Jag håller med helt och hållet. Det gnälls för gnällandets skull. Det här är en fullgod Indiana Jones-film som inte är tråkig en sekund. Inget mästerverk som Raiders of the lost ark, men ändå kanonunderhållning för stunden.

Anonym sa...

Nej, nej, nej och åter nej. Och det har inget alls med rymdisarna att göra. Problemet är att de har öst på med för mycket sås. Och det vet alla att dränker man maten i för mycket sås blir den oätbar. Det känns som om de har försökt ta det som gjorde de andra filmerna bra och underhållande och sedan lagt på lite extra för sakens skull och därmed förstört.

Karaktärerna, som varit en stor del i underhållningsvärdet, är platta, underutvecklade och mest fåniga. Effekterna är fula, platta, fåniga och tråkiga. Handlingen fånig och inte fånig på det där skoj sättet som de var i de gamla filmerna. Far-songrejen känns som ett dåligt försök att återskapa den som fanns i The Last Crusade, misslyckat i så fall. Skådespeleriet var krystat som bäst, vilket förvånar med tanke på att det är bevisat kompetenta skådisar, regin då alltså. Den lustiga humorn från de gamla filmerna har, som nämnts tidigare, drivits på med extra lustgas så att den bara faller putslustigt död till marken, mer Stefan och Krister än Bröderna Marx. Var var den rappa dialogen? (Och var åh var var Front de Boeuf?)

Det är alltså inte kryptoarkeologin som är filmens svaghet, den ingår liksom i konceptet, absolut. Det är helt enkelt inte en särskilt bra film, ful, fånig och tråkig till och med och ja jag var dum nog att se den på bio.

Sedan det där med kylskåpet och gummiflotten. Jag hade alla gånger tagit flotten framför kylskåpet, det är i alla fall en prövad metod, som visat sig funka någorlunda. Kylskåpet är i en helt annan division vad gäller osannolikhet. Men det är mindre viktigt i sammanhanget.

För övrigt så är din recension och South Parks "recension" de enda jag läst/sett så jag vet inte vad andra har för problem med filmen men äh... det blir väl som med 300.

Nåja, jag är kanske bara gnällig för att jag sitter hemma, snörvlar och hostar förkylt.

"They raped Indiana Jones"

Fred Anderson sa...

MaNi verkar vara en känslig typ :)

Jocke Andersson sa...

Det har nog säkert något att göra med den tand han precis bet sönder. ;)