lördag 29 november 2008

Grizzly (1976)


Året är 1975. En ung man vid namn Steven Allan Spielberg har fått chansen att filmatisera en roman av Peter Benchley, där en onormalt stor haj börjar reducera turistbefolkningen på en liten ö utanför Usa:s kust. Tack vare en oerhörd talang så skapar den unge Spielberg ett monster, vars effekter på bioduken är märkbara än i denna dag. Det skulle bara dröja tre år innan en uppföljare kom, men andra filmbolag hoppade på denna våg och fortfarande skapas det kopior av den film som blev Spielbergs genombrott. Tack Steven för Shark Attack 2 och 3.

Grizzly är en rätt rak ripoff på Hajen, det måste jag säga. En 5-6 meter hög Grizzlybjörn har fått smak för människokött och börjar sätta i sig campare i en nationalpark. Parkchefen vill få en politisk karriär och sköter det hela på helt fel sätt, inte helt olikt borgmästaren i Hajen. Huvudpersonerna som jagar björnen är en trio, där Christopher George har Roy Scheiders roll, Rickard Jaeckel en kombination av Robert Shaw och Richard Dreyfuss och Andrew Prine, han är mest björnmat. Alla skådespelare gör ett bra jobb, speciellt Robert Jaeckel som helst vill ta hand om björnen helt själv vilket han givetvis får ångra. Filmen drar sig inte heller för att döda ett litet barn som får benet avslitet i en fin liten scen mot slutet av filmen. Annars är detta en typisk 70tals PGhorror där man blir lite småimponerad över hur mycket våld de lyckats trycka in och ändå fått den barntillåten. Det är ingen orgie i gore, men det är en hel del sprutande blod och avslitna lemmar. William Girdler var en kompetent regissör som dog alldeles för tidigt då han omkom i en helikopterolycka 1978. Tack vare hans regi och det fina fotot så är Grizzly alltid skön att se på och även om manuset är en hop med rätt uppenbara klyschor så blir det aldrig tråkigt. Björnen i sig drar ner själva skräckbiten en bit, åtminstone efter den punkt i filmen då man börjar få se den då det är rätt uppenbart att den inte är 6 meter upprätt. Sen är det rätt kul att se alla skådespelare bete sig som om det skulle vara sommar, då det är rätt uppenbart att den är inspelad tidigt på året, i härlig vårkyla. Stackars jävlar. Hur som helst, Grizzly är en fin liten monsterfilm som alla älskare av "elaka, jättelika djur" genren bör ha i sin dvdsamling.

1 kommentar:

Fred Anderson sa...

Grizzly är en grymt kompetent mördardjurfilm. Mysighetsfaktorn är enormt. Inte slår det The Propechy - men vilken björnfilm gör det? Men William Girdler hade talang som fan och det var fruktansvärt synd att han inte fick fortsätta sin lyckade bana.