måndag 23 februari 2009

Gamera - Guardian of the universe (1995)




Jag har en bekännelse att göra.

Ända sedan jag var liten och hyrde King Kong Vs Godzilla och Rymdmonstren anfaller i videobutiken så har jag varit en enorm fan av Godzillafilmerna. De har en underbart naiv charm som man inte kan låta bli att bli underhållen av. Men på senare år så har jag insett att Godzilla inte är gud för mig längre. Den nya herren på täppan är Gamera, Daei studios svar på den radioaktiva ödlan, som länge ansågs vara den sämre lillebrodern. Det var efter Gamera - Guardian of the universe och dess två underbara uppföljare som jag gjorde valet att ändra lite i min religion, de filmer som så framgångsrikt fick Gamera att gå från barnens vän till en rival värdig Godzilla. Det här, mina vänner, är en av världens bästa Kaijufilmer.

En av de riktigt coola sakerna med Gamerafilmerna, till skillnad från Godzilla, är att man faktiskt bryr sig lite om vad som händer omkring det stora spektaklet med massförstörelse. I Godzilla så går det ut på att visa upp så mycket explosioner som möjligt och man får egentligen aldrig se någon bli lidande av det, annat än att man måste evakuera Tokyo gång på gång. Gamera står på mänsklighetens sida men tyvärr så måste man riva ett och annat hus för det stora hela. Tur är väl det.

I de första filmerna med Gamera så var våran favoritsköldpadda, precis som Godzilla, en radioaktiv mutant skapad av atombombstest men den här gången är han något helt annat. En båttransport med plutonium går på grund mitt ute i havet på en skum liten atoll. När man går ombord på den så hittar man en monolit med runskrift och den översätts till en profetia i stil med att Gamera - the guardian of the universe är den enda som kan stoppa Gyaos - The shadow of evil. Samtidigt så försvinner ett forskningsteam på en ö utanför Japans kust och det sista radiomeddelandet man fick var ordet "fågel". Gyaos är tillbaka. Vampyrfågeln från Gamera vs Gyaos alltså, även om den precis som Gamera fått en sjysst uppdatering. Den Japanska regeringen beslutar att fånga in de tre Gyaos man siktat men i sista sekunden så avstyrs det hela av att Gamera anländer och försöker döda Gyaosvarelserna, vilket resulterar i att Japan förklarar krig mot Gamera. Vad de inte vet är att det största hotet mot mänskligheten är just Gyaos, och den enda som står i vägen är Gamera, som för övrigt står i telepatisk kontakt med en ung japansk tjej (som spelas av Steven Seagals dotter. Wow). Det är nämligen inte första gången samma scenario utspelat sig och förra gången det hände så utplånades en hel civilisation.

Regissören Shusuke Kaneko (som fick regissera den finfina Godzilla GMK efter detta) är en perfekt regissör för den här filmen. Specialeffekterna är välgjorda, snyggt förstärkta med lite cgi när det behövs, men Kaneko är mer intresserad av att få det hela att flyta bättre än att visa upp en massa coola explosioner. Det flyt filmen får är just vad som gör Gamera - Guardian of the universe (och dess två likvärdiga uppföljare) till en vinnare. Man tar det hela aningen mer seriöst än vad Godzillafilmmakarna har gjort i alla dessa år vilket gör att det blir lättare att ta det hela på allvar. Monsterfighterna är dessutom inte filmade som en gigantisk fribrottningsmatch vilket gör det hela ännu bättre. Filmen har helt enkelt en annan fart och stämning än de japanska monsterfilmer man är uppväxt med och tillsammans med ett intelligentare manus så är detta en fullträff. Ska du bara se en japansk monsterfilm så är det denna, men det sköna är att den fick två uppföljare som är minst lika bra! Kaiju som kan tas på allvar alltså.

Sen så gör Akira Kubo en cameo. Bara en sån sak.

4 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Bah! Snart säger du väl att amerikanska Godzilla är bättre än orginal-Godzilla ;)

Nä, seriöst. Skulle gärna vilja ha den där trevliga Gamera-boxen med de tre senaste filmerna, men den verkar vara utgången överallt tyvärr.

Jocke Andersson sa...

Någon säljare på Amazon hade boxen för $50 vilket den iofs är värd, men ändå.. antagligen begagnad.

Anonym sa...

Shusuke Kaneko är en stor favorit i det här hushållet.
Nån som har koll på om den barnvänligare "Gamera - The Brave" som dök upp '06 är något att ha?

Jocke Andersson sa...

Jag har HK utgåvan, men har av någon anledning inte sett klart filmen. Såg första halvtimmen och det var lite väl gulligt, men jag måste väl se klar den någon gång. Det är ju Gamera