måndag 23 februari 2009

Queen of Black Magic (1979)



Indonesiens filmskatt är verkligen något helt unikt. De plockar från sina egna legender och sagor och blandar ihop det med inspiration från västerländsk film och skapar något helt eget. Queen of Black magic är en av de mer seriösa filmerna av den typen jag har sett och den är verkligen en bizarr upplevelse, om än kanske lite mer tillbakadragen än t ex The Warrior. Synd bara att den dåliga dubbningen förtar så mycket av detta.

En ung kvinna blir dumpad av sin älskare som beslutat sig för att gifta sig med donna som har betydligt mer cash i familjen. Under bröllopet så börjar den blivande frun att se konstiga saker vilket får brudgummen att misstänka svart magi. Vad gör man då? Jo, man anklagar sitt ex för att vara en häxa, sätter eld på hennes hus och kastar ut henne för ett stup. Man kan ju inte bevisa svart magi så det var nog bäst så. Men våran hjältinna överlever och tas om hand av en äldre herre som insisterar på att han ska lära henne svart magi så att hon kan hämnas. Snart är hon The Queen of Black Magic och byborna som var inblandade i hennes fall finner sig nu dö en efter en på mycket bizarra och blodiga sätt.

Som jag nämnde innan är dubbningen väldigt "goofy" (vad är ett bra svenskt ord för goofy?) och förstör en hel del av den stämning som filmen skulle ha kunnat ha då den är förhållandevis seriös. Annars är detta en av de mer lågmälda indonesiska filmer jag sett. Det är frågan om en enkel hämndhistoria där man verkligen vill att den före detta älskaren ska få sitt straff och tack vare ett fint foto och vackra miljöer så blir det hela en fin liten film. Specialeffekterna som är filmens verkliga stjärna är härligt groteska och mycket välgjorda. Gillar den här typen av film så är detta ett fint exempel som du bör se. Har du däremot inte sett något av det här så är Queen of Black Magic ett bra ställe att börja på.

2 kommentarer:

Fred Anderson sa...

En utmärkt film! Det var en av de första indonesiska genrefilmerna jag såg och jag tycker nog fortfarande att det är den bästa.

Jocke Andersson sa...

Jag håller Devils sword snäppet ovanför den här, men den är inte långt ifrån!