söndag 8 februari 2009

The Killings at Outpost Zeta (1980)



Här har vi en obskyr liten sak som jag tyvärr inte räknar med att hitta på dvd inom någon nära framtid, vilket är synd. Filmen kom i svallvågen av Aliens framgångar på bio, och har långt ifrån Ridley Scotts budget och talang men är ändå en trevlig, småputtrig liten sak med monster som hämtade direkt från ett Dr Who avsnitt med Tom Baker vilket gör att jag inte kan totalsåga, även om det skulle vara väldigt lätt.

Vi har att göra med en riktig rejäl ultralågbudgetfilm här, där man verkligen velat göra en seriös och bra scifirysare men där varken resurserna eller talangen riktigt räckt till. Handlingen är som tagen direkt från ett äldre Dr Who avsnitt eller någon gammal pocketbok. Man har tappat kontakten med Outpost Zeta på en vulkanisk planet någonstans långt åt helvete i universum och skickat dit ett rymdskepp för att undersöka situationen, varpå man tappar kontakten med det team som blivit utskickat. Ytterligare ett team skickas dit och det är de som vi får följa. Rymdskeppet landar och man hittar kolonisterna döda. Nu måste man ta reda på vad som hänt innan samma sak händer en gång till.

Jotack, klyschigt värre. Det hela hjälps inte av en allmän plastighet över alla kulisser, rymddräkter med motorcykelhjälmar och laservapen som består av plaströr med små lampor i. Hela designen verkar vara baserad på något gammalt Star Trek avsnitt vilket inte direkt hjälper trovärdigheten. Men man har åtminstone försökt skapa ett trovärdigt universum som ger ett och annat plustecken, vilket gör det lättare för den rätt tråkiga dialogen att passa in bättre fast å andra sidan så hade det behövts lite bättre skådespelare för att få den att flyta bättre. Det hela är rätt träigt men åtminstone entusiastiskt vilket räddar filmen från att helt sjunka ner i skräpträsket. De elaka monstren som äter upp nästan alla är roliga att se på och förklaringen till varför de gör som de gör är faktiskt betydligt bättre än förväntat. The Killings at Outpost Zeta är inget för gemene man, men scififreaks som vill se allt som släppts därute kan välja betydligt sämre och mindre ambitiösa filmer där ute.

Inga kommentarer: