söndag 15 februari 2009

Within the rock (1996)



Jag tycker lite synd om Xander Berkley. Han är en riktigt bra skådespelare med begynnande flint som har en tendens att få roller som innebär att han är en förrädare av något slag eller beter sig allmänt som ett jävla svin (Med undantaget rollen i 24 som jag inte kan diskutera mer av rent spoilersyfte). Han är alltid lika rolig/svinig att se på och i Within the rock har han ytterligare en sån där löjligt överdriven roll som hade blivit pinsam om de satt någon mindre talangfull skådespelare i samma situation.

Har ni hört den här förut? En stor himlakropp är på väg mot Jorden och kommer att göra slarvsylta av oss. Som tur är så har vi ett team gruvarbetare i närheten så vi skickar dit dem, borrar lite hål i dem och spränge skitenr ur omloppsbana. Problemet är bara att någon använt den här flytande högen med slagg till att stuva undan en elak jävla alien. Det dröjer ungefär en halvtimme innan man väckt upp en kulle i en helt ok gumkidräkt och, ja, vi vet ju hur det här fortlöper. Fast eftersom Armageddon kom två år efter den här lilla tvfilmen så käns det rätt kul att någon åtmonstone slösar en korna eller två på hela shabraket.

Within the Rock är verkligen en standardfilm. Det finns inget som helst origienllt över hela konceptet. Tack vare att filmen har en regissör som åtminstone lyssnat lite på sina regiklasser på kvällsuniversitetet så fungerar filmen betydligt bättre än vad den borde göra. Kulisserna är faktiskt riktigt bra i all sin enkelhet och kameraarbetet fångar det väl, med det lilla pluset att det faktiskt ser ut som om någon har haft roligt medan man byggde allt. Tyvärr så är manuset en enda stor härva med scener som vi sett förut och det enda som håller Within the Rock från mediocreheaven är just att man har en regissör som uppenbarligen gillar konceptet, och man har samlat ihop skådespelare som gör sitt bästa, hur sunkigt manuset än är. Det är Alienklyschor från höger till vänster, men så länge det finns lite talang bakom kameran så gör det inte så mycket. Om du, som jag, älskar Alienkopior så är detta en mindre guldgruva. Om du bara gillar ok skräck/scifirullar så funkar detta bättre än mycket annat. Det är bättre än vilken Sawkopia som helst i alla fall. I slutändan så är det en film där en snubbe i gummidräkt springer omkring och har ihjäl folk, och om det är det enda som du känner att du behöver för att få en trevlig kväll så finns det betydligt sämre val att göra. Jag vill ha mer sånt här.

7 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Är det något blod då? Jag kommer inte ihåg det faktiskt.

Jocke Andersson sa...

Inte så mycket. Det finns en scen där en tjej får en borr i huvudet, men annars är det mest bara blodstänk och sånt. Det är en tvfilm så det är väl inte mycket annat att förvänta sig.

Fred Anderson sa...

Har du sett The Intruder Within? TV-film från '81, även den en Alien-klon, fast på en oljeplattform om jag inte minns fel.

Jocke Andersson sa...

Jepp, har den till och med på gammal X-rental. Whalters video va? Mycket skön gummidräkt. :)

Fred Anderson sa...

Jepp, Walthers om jag inte minns fel. Ligger någonstans i källaren :) Bra monsterdräkt... måste ta och gräva fram den vid tillfälle.

Anonym sa...

Oj oj den här var det längesen man såg! Den är ju ändå helt ok; håller med om dina åsikter också.

Weekend Video sa...

Intruder Within är gjord av mannen bakom Rituals :D
Har den på vhs-ripp, kanske dags att se den nu?