söndag 19 oktober 2008

Inlägg nr 200 - First man into space (1959)




Ah, vad passar bättre i den här bloggen än en elak bloddrickande astronaut täckt med rymddamm? Så, för att fira det 200:e inlägget så kommer här en recension på en rätt skön liten scifirulle från 1959, First man into space, och det är en fin liten gummidräkt vi har att göra med här.

Dan Prescott, en testpilot, har ett problem med gränser. Specifikt gränsen mellan jordens atmosfär och rymden. När han under ett experiment flyger högre än någonsin och lyckas slå alla rekord genom att lämna atmosfären så hamnar han i ett litet dilemma, nämligen ett moln med rymddamm som täcker hans farkost totalt. Man tappar kontakten med honom helt och finner rymdfarkosten störtad i New Mexico, täckt med det skumma dammet. Någon astronaut hittar man dock inte, men det står inte på förrän han dyker upp, täckt med det coola dammet och törstig efter mänskligt blod. Nu är det upp till Dans bror och hans flickvän att stoppa honom...

Min första fråga är: Hur kan en 77 minuter lång film kännas så långsam? Jo, man fyller ut den med massor av stockfootage på radiooperatörer etc. Det tar över en halvtimme innan Prescott hamnar i det rymddammet och det är en lååång väg dit. Men när mördarastronauten äntligen dyker upp så blir det lite mer fart och alla scener han är med i är riktigt roliga, och till och med hyfsat spännande. Egentligen är han ju givetvis inte elak, men något har hänt med hans kropp som gör att han måste ha blod. Att han ser ut som ett brännskadeoffer gör honom bara mer effektiv och man lyckas till och med få fram lite sympati för resterna av Prescott, i ett slut som egentligen är alldeles för bra för lågbudgetschlock av den här typen. Överlag så är manuset faktiskt relativt seriöst, och om man hade haft lite högre budget så hade detta kunnat bli en mindre klassiker. Som det är nu så är det alldeles för mycket stock footage och det är rätt svårt att få England (där filmen är inspelad) att se ut som New Mexico. Gillar du sådana här gamla sköna scifirullar så kan jag nog faktiskt till och med rekommendera den, var bara förberedd på en aningen seg början.

2 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Den låter helt klart sevärd, och hittar jag någon billig och bra utgåva så slår jag nog till.

Patrick B sa...

Den filmen her virker utrolig ''artig''. Takk for informationen. Bra blogg.

Patrick