måndag 27 oktober 2008

Phase IV (1974)



Här har vi en intressant liten film. Intelligenta myror? Nope, det är inte Bert I Gordon vi har att göra med utan Saul Bass enda fullängdsfilm. Saul Bass är vanligtvis mer känd som designer av förtexter och jag garanterar att ni sett någon av dem. Psycho, Spartacus, Alien, Big, Goodfellas, Cape Fear och ett stort antal andra. Varför han bara regisserade en biofilm vet jag inte men det är väldigt synd då Phase IV är en riktigt bra film, en science fiction film med ett bra och intelligent manus.

Under någon form av kosmisk händelse så upptäcker en engelsk forskare att i en del av världen så har myror börjat forma någon sorts kollektiv intelligens, även mellan olika typer av myror. Han bygger ett forskningslab mitt ute i Arizona eller någonstans och låter evakuera den lokala befolkningen då myrorna har börjat ge sig på sina naturliga rivaler, utrotat dem och nu börjat döda boskap. Snart befinner sig forskarna belägrade av myrorna samtidigt som man försöker kommunicera med dem innan det är för sent.

Filmer om elaka myror är ganska lätträknade och egentligen så finns det så vitt jag vet bara två som faktiskt är bra. Den ena är den klassiska monsterrullen THEM! från 50talet och den andra är faktiskt Phase IV. Saul Bass och hans team har tagit ett enkelt koncept som lätt skulle kunnat ha bli skit och gjort en riktigt välgjord och spännande film. Det som imponerar mest är microfotografiet, alltså när man får följa myrorna i deras underligt geometriskt perfekta värld (det första tecknet på att det inte står rätt till). Jag är uppriktigt sagt imponerad över hur välgjorda dessa scener, då de är iscensatta med närmast perfekt resultat som t ex i den scen där myrorna faktiskt samlar sina döda i långa rader eller den sekvens där en myra (inskickad för att sabotera lufkonditioneringen i labbet) kämpar mot en gräshoppa som forskarna planterat in. I en annan riktigt bra sekvens så sprutar forskarna ut ett dödligt gift i området varpå man får följa en myra som tar med sig en bit gift ner i tunnlarna, varpå den dukar under och en ny myra tar över och detta pågår ända tills en myra når drottningen och avlar en ny typ av myror, resistenta till giftet. Detta kanske låter smått underligt, men tack vare Ken Middlehams sanslöst välfilmade scener så fungerar detta klockrent. Då manusets enda egentliga svaghet är att människokaraktärerna är ganska bleka så får man tack vare Middleham och Saul Bass regi ibland mer sympati för myrorna när de tappert försöker utföra sina respektive uppdrag.

Filmen blir inte sämre av sitt fina foto och den sköna scenografin, speciellt i härligt stämningsfulla scener där myrorna byggt monoliter utanför forskningslaboratoriet. Skådespeleriet kanske inte vinner priser, men är hyfsat välspelat och övervinner de svaga karaktärerna. Det hela utmynnar i ett riktigt härligt slut som kanske inte besvarar alla frågor man har, men som däremot skapar nya, intressantare. Phase IV är en riktigt bra film som jag rekommenderar till alla som vill se en bra och seriös science fiction film som tar sitt ämne på allvar.

Härligt melodramatisk poster för övrigt.

Sedan så är denna film ett bevis att Mystery Science Theatre 3000 är ett fånigt koncept, då Phase IV är en av de filmer de sitter och gör sig löjliga över.

6 kommentarer:

Weekend Video sa...

En annan skön film med myror är Ants! med Robert Foxworth från Falcon Crest och The Prophecy :D
Suzanne Somers är naken i den och det räcker väl egentligen ;D Kommer i ett fint trippelpack från axel tillsammans med Deadly Cargo (spindlar) och Terror Out Of The Sky (ilskna bi)http://www.axelmusic.com/productDetails/779836261298 för en billig slant :D

Fred Anderson sa...

Oh, jag ville alltid se den här som barn när jag såg den i videobutiken... låter som en intressant försök att göra en seriös mördardjurfilm verkar det som.

Anonym sa...

Hej! Har ganska nyligen hittat din blogg, och jag måste verkligen berömma dig. Du skriver sjukt bra recensioner! Jag är själv inte så mycket inne på exploitationfilmer, men ska ge dem en chans. Så, även om vår filmsmak skiljer sig till viss del är det kul att läsa din blogg!

Jocke Andersson sa...

Frida: Tack så mycket! Som tur är, för din skull alltså, så slinker det ibland in lite andra rullar också. ;)

Unknown sa...

Har du sett Dellamorte Dellamore (Cemetery Man)? Om du inte har sett så tycker jag att du borde se den och recensera den :) Riktigt bra zombiefilm, skulle vilja se vad du tycker om den.:D

Jocke Andersson sa...

omaka: Jodå, Cemetery man har jag sett. En mycket bra film. Det är nog inte en omöjlighet att en recension dyker upp i framtiden, men annars skrev jag en liten text om regissören förut, där jag bla minirecenserade alla hans filmer: http://tentaclatron.blogspot.com/2008/01/michele-soavi-returns-to-horror.html

Kolla in den :)